Amikor új ablak beépítése mellett döntünk, nagyon alaposan át kell gondolni, hogy milyen ablakra cseréljük a régit. Hogy az új nyílászáró beépítése biztosan jó döntés legyen, nem árt néhány általános szempontot figyelembe venni, mikor kiválasztjuk az újat.

Ablak beépítés mértan - Mekkora legyen az új nyílászáró?

Fontos a kalkuláció az ablak beépítés előtt

Nagyon fontos kérdés, hogy mekkora ablakot szeretnénk. Egy ablak beépítés remek alkalom arra, hogy változtassunk azon, ami eddig nem tetszett – például a méretén. Lehet kisebb vagy nagyobb is, mint az eredeti, csak rajtunk múlik, hogy mekkora kerüljön a régi helyére.

Mi a helyzet az árnyékolástechnikával?

Egy olyan helyiségben, aminek az ablakát a nap nagy részében süti a nap, az árnyékolástechnika fontos kérdés, ugyanis nyáron így elviselhetetlenül felmelegedhet. Ha azonban van az ablakon például redőny, reluxa, zsaluzia vagy bármilyen más árnyékoló eszköz, akkor ez komoly mértékben mérsékelhető.

Hogyan nyíljon az ablak?

Az új ablak beszerelése előtt el kell dönteni, hogy melyik irányba nyíljon, figyelembe véve, hogy mennyi hely áll rendelkezésre, illetve hogy áll kézre. Ezen kívül azt is eldönthetjük, hogy egy- vagy kétszárnyú legyen, bukóra is nyíljon-e. Ezek mind lényeges kérdések a későbbi használat során.

Mennyire jól szigetel az ablak?

Nem elhanyagolható kérdés az új ablakunk hőszigetelő képessége sem, hiszen ez igencsak befolyásolja, hogy mennyire tudja a lakásunk megtartani a meleget télen, vagy éppen a hűvöset nyáron. Minél jobban szigetel az ablak, annál energiatakarékosabban tudjuk megtartani a benti hőmérsékletet a lakásban, ezért érdemes erre áldozni.

Az ablak hőszigetelő képessége fontos szempont

A FOXDREAM munkatársai elkötelezettek, hogy a legmagasabb minőségű munkát végezzék el új ablakainak és nyílászáróinak beépítése során.

Ablakcsere előtt felmerülő kérdések

Ablak beépítés előtt fontos a tervezés

Egy lakás vagy ház ablakcseréje fontos előkészületekkel jár, melyekről semmi esetben sem szabad megfeledkezni, hiszen így nem csak időt, de pénzt is spórolhatunk. Néhány kulcskérdést tisztázva hamar ki tudjuk választani az ideális nyílászárót.

Milyen üveg kerüljön az ablakba?

Az ablakok legnagyobb felülete az üveg. Fontos tehát, hogy az megfelelő hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezzen. Az ablaküveg hőátbocsátó képességégének mérőszáma az ún. UG érték, mely az angol „U-value of glass” rövidítése, azaz az üveg U értéke. Ezt az értéket a nyílászárók esetében a W/m2K mérőszámmal fejezünk ki. Minél kisebb ez a szám, annál kevesebb hőt enged át a kiválasztott üveg.

Milyen a jó vasalat és zárrendszer?

Ablakaink biztonságos és tartós használatának egyik alapja a vasalat és a zárrendszer. Egy modern ablak zárrendszere az alapon kívül a következő funkciókkal rendelkezik:

  • hibásműködés-gátló, mely megakadályozza a kilincs helytelen használatából eredő „ablakkiesést”,

  • résszellőztető funkció, amely a becsukott ablak szellőztetéséért felel,

  • kiemelés gátló, hogy otthona nyitott ablak esetén is biztonságos maradjon,

  • becsapódás fék.

Milyen profilból készüljön az ablak?

Kedvező árfekvésük és könnyű kezelhetőségük miatt az utóbbi évtizedekben a műanyag profilú ablakok kerültek előtérbe. Rendszeres karbantartás mellett a minőségi műanyag ablakok szinte elnyűhetetlenek.

Mint az üvegek esetében, a profilok és ablakkeretek kiválasztásánál is fontos tényező a hőszigetelés. Az ablakkeret hőátbocsátó képességének rövidítése az UF. Mértékegysége W/m2K. Itt is igaz, hogy minél kisebb ez szám, annál jobban szigetel az adott ablakkeret.

Milyen színű legyen az ablak?

Az ízlésesen berendezett otthonokat a színek összhangja jellemzi. Az ablakok kiválasztásánál is törekedjünk a belső tér tárgyaival vagy a fal színeivel való harmóniára.

Mik a műanyag ablak beépítés legfontosabb lépései? – A szakértő válaszol

Mielőtt nekilátnánk a munkának, érdemes utánanézni a kiválasztott ablak garanciás feltételeinek. Ugyanis ablakgyártók kiköthetik, hogy csak akkor él a garancia, ha szerződött és jogosultsággal rendelkező nyílászáró szerelők végezték el a nyílászáró beépítését.

Az ablak beépítés nehéz és bonyolult munkafolyamat. Csak akkor ajánlott belevágni, ha már szereztünk ilyen jellegű tapasztalatot korábban valamilyen szakmunka során. Nagyon fontos, hogy a feladatnak megfelelő szerszámokkal álljunk neki.

Szakértőnk segítéségével lépésről lépésre megnézzük az ablak beépítés folyamatát, az előkészületektől az utómunkáig.

Előkészületek

Az ablak beépítés előtt már tisztában kell lennünk a párkányfogadó anyagával. Ahogyan feljebb már említettük, ez rendkívül fontos eleme a szerkezetnek, mivel ez fogadja a külső párkányokat. Egy jó választással elkerülhetők a nemkívánatos beázások, amelyek kellemetlen károkat okozhatnak.

Fontos azt is megjegyezni, hogy a megfelelő méretű toktoldók alkalmazásával a későbbi hőszigetelési ráfordulás és a redőnyláb szakszerű elhelyezése is megoldhatóvá válik.

1. A falnyílások előkészítése és tisztítása

Lényeges, hogy a beépítést megelőzően pontos mérőeszközökkel alakítsuk ki a falnyílásokat, s azokat a munka során mindig tartsuk tisztán.

2. Az ablak nyitási irányának meghatározása

Figyelembe véve a munkakörülményeket, a beépítés előtt meg kell határozni, hogy melyik irányba nyíljon az ablak. Balos ablaknál a pántok, valamint a sarokvasak a nyílászáró bal oldalán vannak, jobbos ablaknál pedig a jobb oldalán. A viszonyítási pont mindig az adott szoba, ahová az ablak nyitódik. Normális körülmények között az ablak mindig a helyiség legközelebbi sarka felé nyílik.

3. Az ablaktok összeszerelése és beállítása

A rögzítővasak felszerelése a tokra, illetve a szerelési furatok elkészítése nagyfokú odafigyelést és precizitást igényel. A rögzítővasak és a furatok az ablaktok sarkától legfeljebb 200 mm-re, egymástól maximum 600 mm-re lehetnek.

Az ablaktokot a létrehozott falnyílásba tesszük a kitűzött pozícióban. Közben falapocskákkal, valamint faékekkel tartjuk a függőleges és vízszintes irányokat. Fokozottan ügyelve arra, hogy a függőleges egysíkúságra beszabályozzuk. A rögzítéskor az elhelyezés pontosságában egy-két milliméter eltérés lehetséges.

4. Az ablaktok kitöltése purhabbal

Az ablaktok és a nyílás közti réseket hőszigetelő anyaggal, alacsony tágulású poliuretán habbal kell kitölteni. Figyelve arra, hogy a tokszárak ne sérüljenek. Habosítást követően az egy méter feletti tokszárakat támasszuk ki, mert a tömítő hab esetleges túladagolása problémákat okozhat. A tömítő hab körülbelül hat óra múlva munkálható, a keletkezett felesleges anyagot sniccerrel vágjuk le.

5. A rögzítés után

Ha megfelelően rögzítettük az ablaktokot, akkor következnek az ablakszárnyak. Fel kell tenni a már üveggel szerelt szárnyakat a helyükre. Ezután jön a funkciópróba és az ellenőrzés.

Rendkívül fontos, hogy a nyílászárók beépítése utáni szakipari munkák alkalmával megóvjuk a szennyeződésektől az ablakokat. Ragasztószalag használatakor lehetőleg kerüljük a PVC felületbe diffundáló, valamint maradandó színezést okozó anyagokat.

A FOXDREAM szakemberei készen állnak arra, hogy a tervezéstől a kivitelezésig precízen és rövid határidőn belül végezzék el a kiválasztott ablakok cseréjét.