Ablak hőátbocsátási tényező – az UG, UF, UW értékek jelentése

Az ablak hőátbocsátási tényezője az "U" érték

Egy ablakvásárlónak sokféle leírás és szám között kell eligazodnia, azonban csak kevés helyen magyarázzák el, hogy mit is jelentenek ezek a tulajdonságok. Ha kellő alapossággal szeretnénk kiválasztani a beépítésre kerülő ablakokat, érdemes némi ismeretre szert tennünk.

Ha egy ablak beépítését fontolgatja, a nyílászáró műszaki paraméterei között előbb vagy utóbb biztosan találkozik a „három U” egyikével. Ezek az értékek a laikusok figyelmét akár el is kerülhetik, pedig az UG, UF és UW értékek fontos hőátbocsátással kapcsolatos információkat hordoznak.

Az U érték jelentése

Az U hőátbocsátási tényezőt jelent, amely azt mutatja meg, hogy egy felületen (ablak/tető/oldalfal/alapzat/födém) egységnyi idő alatt mennyi energia (W) távozik. A hőátbocsátási tényező egy tetszőleges vastagságú, 1 négyzetméter keresztmetszetű hasábra vonatkozik, így a mértékegysége W/m2K.

Tehát minél kisebb a hőátbocsátási tényezője az ablakunk egy adott felületének, annál később fog kiáramlani a meleg az otthonunkból, azaz annál kevesebb lesz a fűtési költségünk. Ablakok esetében három különböző U értéket különböztetünk meg.

Mi az az UG érték?

Elődeink kis méretű ablakokat építtettek a házuk falaiba, hogy a benti meleg levegő minél kevésbé tudjon „kiszökni” rajtuk. Napjainkban a hideg időjárás ellenére is, az otthon melegében élvezhetjük a nagy méretű ablakokon beáramló természetes fényt, ha nyílászáróink üvegei optimális hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkeznek.

Az ablaküveg hőátbocsátó képességégének mérőszáma az ún. UG érték, mely az angol „U-value of glass” rövidítése. Ezt az értéket a nyílászárók esetében is a W/m2K mérőszámmal fejezünk ki. Minél kisebb ez a szám, annál kevesebb hőt enged át a kiválasztott üveg.

Miben különbözik az UF érték?

Csakúgy mint az ablaküvegek esetében, a profilok és ablakkeretek megválasztásánál is fontos tényező a hőszigetelés. Az ablakkeret hőátbocsátó képességének rövidítése az UF, azaz „U-value of frame”, melynek mértékegysége szintén W/m2K. Itt is igaz, hogy minél kisebb ez szám, annál jobban szigetel az adott ablakkeret.

Az egész ablak értéke az UW

A fentiekből következően az UW, vagyis „U-value of window” érték az egész ablakra vonatkozik. A hazai és európai uniós szabályozások alapján az új építésű házakba 1,6 W/m2K hőátbocsátási értékűnél rosszabb (magasabb értékű) tulajdonságú ablak nem építhető be.

Jól látható tehát, hogy a megfelelően szigetelő ablakok és nyílászárók kiválasztásához elengedhetetlen a műszaki paraméterek általános ismerete.