Miért szükséges az ablakszellőző, azaz a légbevezető megléte?

Ablakszellőző

Esztétikai és anyagi szempontból is nagy változás, amikor a nyílászárókat műanyag ablakokra cseréljük. A szebb látványon túl jelentős összegeket takaríthatunk meg azzal, hogy a jó minőségű műanyag ablaknak köszönhetően immár nem illan el a meleg az otthonunkból.

Pusztán az ablakok lecserélésével azonban nincs vége a folyamatnak, legalábbis, ha nem szeretnénk, hogy később gondjaink akadjanak a szellőzéssel. Egy nyílászáró cseréjekor, vagy az új nyílászáró kiépítésekor már-már magáról értetődően szükség van párkányra és takarólécre, ám mi a helyzet az úgynevezett légbevezetővel, azaz az ablakszellőzővel?
A kellemetlen meglepetések elkerülése végett nézzük meg, miért van szükség szellőzőre.

Légbevezető nélkül se ki, se be

Ahogyan írtuk, a műanyag nyílászárók egyik nagy előnye, hogy a házban tartják a meleget. Igen ám, de a „zárás” kétirányú utca, azaz a remek szigetelési tulajdonság egyúttal azt is jelenti, hogy csukott nyílászáróknál a friss levegőnek sem vezet útja az otthonunkba

Szellőztetéssel persze segíthetünk a gondon, ám ez újabb problémákat vet fel. Szúnyogháló hiányában nyáron hívatlan és váratlan vendégek lephetik el a lakást, míg télen az ablak kinyitásával nemcsak a friss levegő áramlik az otthonunkba, hanem a meleg is kiszökik az ablakon, és ezzel már-már el is tüntettük a műanyag nyílászárókból fakadó nyereséget, a csökkenő fűtésszámlát. Ugyanakkor egy idő után nagyon zavar majd minket, hogy nincs elég levegő a lakásban.

Komoly problémákat előzhet meg

Már önmagában az is rossz, ha áporodottnak érezzük a levegőt, ám a komfortérzetnél jóval több is forog kockán. A nem megfelelő szellőzésű házban – különösen télen – könnyen megnőhet a páratartalom, amelyből egyenesen következik a penész megtelepedése. Megjelenhet a ruhákon, a falszakaszokon, könyveken, de még a játékokon is, és nemcsak kifejezetten csúnya, hanem egészségtelen is, különösen azokra, akik légzőszervi problémákkal küzdenek. A bőr, a nyálkahártya és a torok sem viseli jól a jelenlétét, az asztmások bajait is fokozhatja.

A rossz szellőzés penészt és rossz levegőt okozhat

Ráadásul az ablakba építhető szellőző segít levegővel ellátni a nyílt égésű gázkészülékeket és a hagyományos tüzelőberendezéseket is. Ez azért fontos, mert ha nem megoldott vagy bizonytalan az égéstermék elvezetése, az veszélyt jelent az ott élőkre nézve.

No, de mit lehet tenni? Ha szellőztetünk, kimegy a meleg a házból, vagy szúnyogok lephetik el az életteret, ha viszont nem tesszük, elfogy a friss levegő, és a szellőzés hiánya miatt egyéb problémák is kialakulhatnak. 

Ez a helyzet szerencsére csak elsőre látszik megoldhatatlannak, hiszen az Aereco légbevezető pont ezt a gondot orvosolja.

Hogyan működnek az ablakszellőzők?

A műanyag ablakszellőzők előnye, hogy egyszerre energiahatékonyak és környezetbarátok, ráadásul a lakás vagy a ház kinézetét sem rontják. A szakemberek a lakóhelyiségek homlokzati nyílászáróiba és a falátvezetésekbe szerelik be a légbevezetőket. Az ablakba építhető szellőzők nemcsak azért fontosak, mert friss levegőt juttatnak az élettérbe, hanem mert ezáltal megelőzhetővé válik a penész megtelepedése, és szén-monoxid okozta problémával sem kell szembenézni.

Az ablakszellőző, azaz légbevezetőnek köszönhetően mindig friss lehet az otthon levegője

A légbevezető beépítéséről

Ahhoz, hogy elég levegő érkezzen az otthonunkba, arra van szükség, hogy a műanyag ablak légbevezetője megfelelő méretű legyen. Ahogyan a kiválasztáshoz, a beépítéshez is szakember segítségét kell kérni, ám annyit leszögezhetünk: a szellőzőt minden esetben az ablak felső részén kell elhelyezni, vízszintesen. Másként csak akkor lehet beépíteni a légbevezetőt, ha a nyílászáró felső részén ezt nem tudjuk kivitelezni.

Mivel sok múlik a megfelelő szellőzésen, ezáltal a megfelelő légbevezetőn, már a kiválasztáshoz és persze a beépítéshez is érdemes szakember segítségét kérni.