Az építkezés menete – amikor a földből kinő az otthonunk

Az építkezés menete, a házépítés folyamata

Mászhattunk hegyet a világ másik felén, vállalhattunk gyermeket, talán mégis életünk egyik legnagyobb kalandja az építkezés. Idő- és munkaigényes, nem kevés pénzbe kerülő folyamat, ám a végén minden korábbinál jobban otthon érezhetjük magunkat.

A házépítés menete korántsem az első kapavágással kezdődik, hanem egy hosszabb procedúra, amely az ötlet megfogalmazásával indul. Természetesen a pontosabb információkért konzultáljunk szakemberekkel, ám a tájékozódás érdekében nagyvonalakban bemutatjuk, hogy miként zajlik a családi ház építése lépésről lépésre.

1. Elhatározás és a lehetőségek felmérése

A nulladik lépés maga a nagy döntés: a korábbi lakást vagy idősebb házat magunk mögött hagyva új otthonba akarunk költözni. És ha már lúd, legyen kövér, ezért az álmokat megvalósítva megépítjük az új családi fészket.

Óriási fába vágja a fejszéjét az, aki építkezni akar, ezért fontos, hogy sziklaszilárd elhatározással kezdjünk bele az építkezés folyamatába. Ne legyenek kérdőjelek a leglényegesebb témakörökben (akarjuk-e, megengedhetjük-e magunknak, stb.), mert a házépítés lépéseinek nehezebb pillanataiban a családi békét is megmérgező perpatvarok keletkezhetnek.

A házépítés előtt fontos az alapos kalkuláció

Az elhatározás része a költségvetés hozzávetőleges átgondolása is, ugyanis rossz kalkulációval, a felületes előkészítéssel könnyen hatalmas mínuszban találhatjuk magunkat. Célravezető előzetesen átgondolni, hogy mennyit tudunk szánni az építkezésre, és ha nincsen elég pénz a zsebünkben, milyen források segíthetnek ki, legyen az szülői segítség vagy banki hitel.

2. Telekvásárlás

Megelőlegezhető, hogy a házépítéssel évtizedekre ugyanazon a helyen tervezzük az életünket, ezért a kiválasztáskor érdemes több életszakasz szükségleteit végiggondolni. A teljesség igénye nélkül:

 • Elérhető közelségben van óvoda, iskola, munkahely, a különböző üzletek sora?
 • Valószínű, hogy évtizedek múlva is kényelmesen érezzük magunkat?
 • Milyen a környék?
 • Milyen a szomszédság?
 • Várható-e nagyobb, értéknövelő, vagy éppen -csökkentő beruházás?
 • Kisebb vagy nagyobb kertet akarunk?

Általánosságban véve elmondható, legkésőbb ettől a szakasztól kezdve elengedhetetlen a szakember segítsége. Mert az egy dolog, hogy mi, többnyire laikusként mit álmodunk meg, ám a szakember ránézésre megmondja, alkalmas-e a telek az elképzeléseink megvalósítására, netán előírások vagy praktikussági szempontok korlátozzák-e az elgondolásainkat.

A telekvásárlás kérdései

A telekvásárláskor központi kérdés, hogy:

 • mennyire közművesített
 • milyen a tájolás, a domborzat
 • statikailag milyen megoldásokat tesz lehetővé (például lehet-e kutat fúrni, kialakítható-e pince)
 • milyen a beépíthetősége, korlátozza-e a munkálatokat helyi építési szabályzat
 • terheli-e valami (például jelzálog)

3. Terv elkészíttetése

Képletesen szólva már a tinta is megszáradt az adásvételi szerződésen, így boldog telektulajdonosok vagyunk. Alapvetően ekkor kezdődhet el a házépítés lépései közül talán a legfontosabb: a ház tervének az elkészítése.

Ehelyütt kitérnénk arra, hogy mennyire meghatározó a szakemberek kiválasztása. A döntéskor tartsuk szem előtt, hogy hosszú közös út vár ránk a ház elkészültéig. Amennyiben tehetjük, találjunk olyan tervezőt, ácsot, villany- és vízvezeték-szerelőt, burkolót és folytathatnánk a sort, aki szakmailag és emberileg is alkalmas az elképzeléseink megvalósítására.

Visszatérve a tervekhez: mikor a fejünkben már áll a ház, azaz nagyjából látjuk magunk előtt, mit hogyan szeretnénk elkészíttetni, akkor keressük fel egy tervezőt. Elképzelhető, hogy az ötleteink egy része még papírra sem kerül majd, mert például statikailag nem megvalósítható, vagy egyszerűen csak nem szerencsés az elrendezés. A tervezéskor a földmérő munkája is jól jöhet.

Lényeges pont a tervező kiválasztása

A tervdokumentáció az alaprajz elkészítéséből, továbbá a szükséges statikai számítások elkészítéséből áll, ám a tervező személye nem csupán ennek az elkészítésében, hanem a szükséges engedélyek beszerzésében is meghatározó lehet.

Az engedélybeszerzés idegőrlő és lassú folyamat, úgy érezhetjük, hogy feleslegesen fecséreljük az időt. Azonban ez is része az építkezés menetének, az építési engedély nélkül megreked az építkezés folyamata.

4. Alapanyagok kiválasztása

A házépítés meghatározó lépéseinek egyike a minőségi alapanyagok beszerzése. Ez a témakör némileg hasonlít a szakemberek kérdéséhez: hosszú távra tervezünk, lényeges, hogy az alapanyagok a kényelem és a praktikusság szempontjából is időtállóak legyenek. A kivitelező cég munkatársai ebben is segítségünkre lehetnek, hiszen az anyagismeretük és a kapcsolatrendszerük kapóra jön, például a megszokott beszállítóik kedvezményt biztosítanak az alapanyagra.

Az alapanyagok kiválasztása

A minőség fontosságának témakörét jól illusztrálja a műanyag nyílászárók példája. Az építkezés menetének szoros velejárója, hogy a hosszú távú jövőre is gondoljunk. A műanyag nyílászárók, azaz a műanyag ajtók és ablakok évtizedekre esztétikus részei lesznek az otthonunknak, ráadásul kiemelkedően hozzájárulnak a ház energiahatékonyabbá tételéhez. Az építkezés munkafolyamatait elsősorban a kiválasztott szakemberek valósítják meg, de azért nem baj, ha mi is tisztában vagyunk, hogyan fest például a műanyag ajtók és ablakok beépítése.

5. Az építkezés

Hosszú hónapok, rengeteg előkészítés, munka és persze jelentős pénzösszeg árán eljutottunk oda, hogy ténylegesen elkezdődhet az építkezés. Az építkezés folyamatának legizgalmasabb szakasza ez, hiszen ilyenkor látjuk életre kelni az eddig csak papíron létező álmokat, a semmiből kinőni az új otthonunkat.

Ettől a ponttól átlagosan három-öt hónap szükséges a ház elkészültéhez, ám ez rengeteg tényező függvénye, és van különbség a könnyűszerkezetes ház építési menetében is. A szakemberek rendelkezésre állása, az alapanyagok érkezése, szélsőséges esetben az időjárás, és nem utolsó sorban a saját ráfordítható időnk is meghatározza, hogy mikor költözhetünk be az új otthonunkba.

Az építkezés eleve is több munkafolyamatra részre oszlik:

Terep előkészítése: Gyakorlatilag minden olyan feladatot takar, amely szükséges a ház építésének az elkezdéséhez. Ez lehet a növényzet eltávolítása, a terep szintbe hozása, egyenletessé tétele, a terepen található felesleges föld áthelyezése, elszállítása.

Kitűzés: Az építkezés menetének egyik legfontosabb pontja az, amikor elhelyezik a tervezett ház sarokpontjait.

Alapozás: Ásással, mélyítéssel, betonozással kialakítják a ház alapjait.

A falak felhúzása, a tető megépítése: A kőműves feladata felhúzni a falakat, beleértve a válaszfalakat is. Ha ezzel megvagyunk, jöhet a ház megkoronázása, a tető. Ez az ács, a tetőfedő és bádogos munkája lesz.

Ezt követően még több lépés vár ránk: villanyszerelés, a víz-, a csatorna- és a fűtési rendszer kiépítése. A házépítés lépései közé tartozik a nyílászárók elhelyezése, a külső-belső vakolás, a burkolási munkák elvégzése, a festés, a radiátorok felszerelése, a lámpák és a kapcsolók, no meg a dugaljak elhelyezése.

Az építkezés folyamata

Ha ezekkel végeztünk, lényegében lakhatóvá válik a ház, ám a költözéstől – az igényektől függően – még több állomás választ el minket.

A teljes komfort érdekében érdemes még a költözés előtt elvégezni a külső tereprendezést, például a sitt elszállítását, elkészíteni a lépcsőket, az udvaron lévő járdaszakaszokat, felszerelni az ereszcsatornát vagy leburkolni a teraszt.

Még ezeket követően sem lehet rögtön beköltözni, hiszen szükség lesz az építésügyi hatóság által kiadott használatbavételi engedélyre. Amennyiben ezt megkaptuk, akkor az építkezés végére értünk, és már el is kezdhetünk dobozolni, hogy elfoglaljuk az új otthonunkat.

Már olvasva is hosszadalmasnak tűnik a házépítés folyamata, ám kellő elhatározással és a megfelelő szakemberek segítségével zökkenőmentes úton haladhatunk álmaink otthona felé.