Tippek, módszerek fűtéskorszerűsítéshez

Fűtéskorszerűsítés modern megoldásokkal

Bár rengeteget költ a fűtésre, még sincs elég meleg az otthonában? Ódon ablakkeretek mellett illan el a lakásból a hő? Fűtéskorszerűsítéssel, például a nyílászárók cseréjével és szigeteléssel rengeteget spórolhat a rezsiköltségeken.

Miért éri meg a fűtéskorszerűsítés?

Egyszerre több legyet is üthetünk egy csapásra, ha úgy döntünk, hogy korszerűsítjük a fűtést az otthonunkban. A legfontosabb persze, hogy a nyílászárócserével és a szigeteléssel jelentősen csökkenthetjük a rezsire fordított költséget. Ha kevesebb meleg szökik ki az otthonunkból, kényelmesebben érezzük magunkat, ráadásul nemcsak a pénztárcánkat óvjuk meg, hanem az energiapazarlás megszüntetésével a környezetet is védjük. Azt se felejtsük el, hogy a fűtéskorszerűsítéssel hosszú távon növelhetjük az ingatlan értékét, így esetleg eladás mellett döntve magasabb összeget kaphatunk.

Az elmúlt időszakban ráadásul jelentősen megugrottak az energiaárak, így minden korábbinál alaposabban meg kell fontolnunk, hogy mennyi energiát használunk az otthonunk – vagy a régi nyílászárók miatt inkább az utca… – fűtésére. A családi ház fűtéskorszerűsítése minden eddiginél aktuálisabb kérdés, nem csoda, ha sokan gondolkodnak el azon, hogy hogyan takarékoskodjanak az energiával, gázfogyasztással, árammal, egyszóval a fűtéssel.

Megugrott energiaárak és rezsiköltségek

Könnyebb dolgunk van akkor, ha éppen házat építünk, hiszen passzívházzal, vagy remekül szigetelt és gondosan tájolt ingatlannal maga az épület megtartja a hőt, így minimálisan kell fűtésre költeni. Ám a már meglévő kisebb-nagyobb családi házaknál vagy a társasházi lakásoknál is rengeteget nyerhetünk a fűtéskorszerűsítéssel.

Bár az egyszeri beruházási összeg riasztóan magasnak tűnhet, könnyen kiszámolhatjuk, hogy a ráfordítással már rövid távon rengeteget megtakaríthatunk.

A legnagyobb eredményt összehangolt fejlesztésekkel érhetjük el, ám akkor is van értelme cselekedni, ha nem tudtunk egyszerre nyílászárókat cserélni, szigetelni a házat és napelemeket beszerezni vagy éppen gázkonvektort gázkazánra cserélni.

Lássuk, milyen módszereknek köszönhetően takarékoskodhat az energiával!

A nyílászárók cseréje

Akár villamosenergiával, akár gázzal, szénnel, fával vagy biomasszával fűt, elavult nyílászárókkal otthona egyszerűen elveszíti a megtermelt hőt. Így az elköltött összeg és a fűtés ellenére (miközben szén vagy fa ráadásként fáradalmas munkát igényel) fázunk az otthonunkban, vagy a megfelelő hőfok eléréséhez az ideális energiamennyiség többszörösét égetjük el.

A legegyszerűbb tehát, ha a megtermelt hőt egyszerűen nem engedjük eltűnni, és az otthonunkban tartjuk, ennek pedig a legkézenfekvőbb módja a nyílászárók cseréje.

Mielőtt rátérünk a részletekre, a nyílászárókkal kapcsolatban érdemes ismerni egy műszaki paramétert, az úgynevezett U értéket. Az U ebben az esetben hőátbocsátási tényezőt jelent, amely megmutatja, hogy az adott felületen egységnyi idő alatt mennyi energia távozik. Egy négyzetméterre adják meg, így a mértékegysége W/m2K. Értelemszerűen minél korszerűbb a nyílászáró, annál alacsonyabb ez az érték, annál kevésbé áramlik ki a hő. Például egy modern nyílászáró vonatkozó mutatója 1.3, míg egy régi típusú, fatokos ablaké 4.2 – könnyen kiszámolható, hogy régi nyílászárókkal hozzávetőleg háromszoros a veszteség. Azaz a fűtéskorszerűsítés jegyében elvégzett nyílászárócserével bizonyítottan sokat takaríthatunk meg.

Fűtéskorszerűsítés a nyílászárók cseréjével

Továbbra is a számok nyelvén: egy öt évvel ezelőtti áttekintés szerint a fűtésre használt energia akár 15-20%-a is elillanhat a házból a rosszul záródó és/vagy nem megfelelő állapotú ajtók és ablakok miatt. Emiatt – a ház méretétől függően – a hőveszteség éves szinten több tízezer vagy bőven százezer forint feletti összeg lehet. Bónuszként azóta jelentősen megnövekedtek az energiaárak, így a veszteség sokszorosára nőtt.

Ezért különösen fontos, hogy akár 30%-os spórolást is érzékelhetünk akkor, ha a fűtéskorszerűsítés jegyében részleges vagy teljes nyílászárócserét hajtunk végre. Ahogy már említettük, a nyílászárócserének értéknövelő hatása van, és persze kényelmesebben érezzük magunkat otthon. No meg több marad a pénztárcánkban: a megtakarított összegtől és a fűtésre fordított kiadástól függően az új nyílászárók akár 5-8 év alatt visszahozhatják az árukat, miközben a mai korszerű, többnyire műanyagból készült ablakok és ajtók évtizedekig tartó modern megoldást jelentenek. Szakember segítségével a társasházi lakás vagy a családi fűtéskorszerűsítése nem jelent elhúzódó folyamatot, hiszen rövid idő alatt beépítik az új nyílászárókat.

Mikor cseréljünk nyílászárót?

Amikor már nehezebben tudjuk bezárni az ablakot, érezhetően behúz a hideg még csukott állapotban is, akkor nem lehet kérdés, hogy az energiatakarékosság és a takarékoskodás jegyében váltani kell. Ám sokszor úgy is elérkezhet a pillanat a nyílászárócserére, ha egyébként nem is olyan régen, mondjuk, tíz-tizenöt éve hajtottuk végre. Az eltelt időben ugyanis a nyílászárók gyártása is jelentős fejlődésen ment át, a technológiai újításoknak köszönhetően az új nyílászárók még hatékonyabban tartják a hőt az otthonunkban.

Szigetelés

A szigetelés pontosan azért jó megoldás, amiért a nyílászárócsere: segít az otthonunkban tartani a hőt. Tulajdonképpen a fűtéskorszerűsítés alapja a nyílászárócsere és a szigetelés, ezt követően tudunk gázkazáncserével, napelemek beszerzésével vagy egyéb változtatással még jelentősebb megtakarítást elérni.

A szabályok által előírt és a szakemberek által is ajánlott 22 centiméteres szigetelési vastagsággal minimálisra csökken az otthonunk energiaigénye, de persze nem mindegy, milyen alapokról indulunk. Például a hetvenes-nyolcvanas években épített, Kádár-kockáknak nevezett családi házak csekély hőszigeteléssel készültek, így azok esetében már vékonyabb szigeteléssel is látványos eredmény érhető el.

Fűtéskorszerűsítés szigeteléssel

A szigeteléskor azonban nem csupán a falakra, hanem a padlásfödémre, a lábazatra és a talajon lévő padlókra is kell gondolnunk. Különösen a padlásfödémre ügyeljünk, hiszen egy négyzetméterre vetítve itt illan el a legtöbb hő, azaz a gondos munkával és jól választott szigetelési technológiával sokat spórolhatunk az áram- vagy gázszámlán.

Fűtéskorszerűsítés napelemmel

Az egyik legfontosabb megújuló energia a napenergia, éppen ezért egyre elterjedtebbek a napelemek. A fűtéskorszerűsítés egyik lépése a nyílászárócserén és a szigetelésen túl a napelemek beszerelése, különösen, ha kisebb házról vagy például egy műhelyről van szó. Akkor igazán gazdaságos a lépés, ha a panel működtetéséhez is napelemrendszerből nyerjük az elektromos áramot.

A napelemmel működtetett elektromos fűtés ráadásul azért is jó, mert a többi típushoz képest kevesebb átalakítást igényel, nem jár nagy bontással, és amennyiben az ingatlan alkalmas rá, gyorsan kiépíthető. Manapság pedig az sem elhanyagolandó szempont, hogy bár a napelemek gyártásának van környezeti terhelése, maga a napelemmel termelt energia hozzájárul a károsanyag-kibocsátás csökkentéséhez.

Fűtéskorszerűsítés napelemmel

A hosszú élettartamú napelemek előnyei közé tartozik, hogy keveset kell költeni a karbantartására, továbbá nem fordulhat elő szénmonoxid-mérgezés. Az új házak építésénél nem is véletlenül népszerű a fűtés kialakításakor a napelem-hőszivattyú kombináció.

Gázkazán vagy gázkonvektor cseréje

Nagyban elősegítheti a fűtéskorszerűsítést és a takarékoskodást az energiával, ha a gázkazánt modern kondenzációs gázkazánra cseréljük. Az elődeiknél jóval környezetbarátabban működnek, így csökken a károsanyag-kibocsátás, ráadásul nagyobb teljesítményűek, ezért alacsonyabb lesz a fűtésre fordított költség. A régebben népszerű, ám mára kissé elavult technikának számító gázkonvektor cseréje is sokat hozhat a konyhára.

Fűtéskorszerűsítés gázkazán cserével

Gyakorlati tanács a gázspóroláshoz

Sajnos sokaknak nincsen megtakarítása ahhoz, hogy jelentősebb lépésekkel korszerűsítsék a fűtést. Átmenetileg azonban már néhány szokás megváltoztatása is érezhető eredménnyel jár. Ha például korszerűsítésre is szorul a gázfűtés, ám működik, már azzal jelentős összeget takaríthatunk meg, hogy a távollétünk idejére csökkentjük a fűtés intenzitását. Ráadásul télen elegendő 20-21 fokra fűteni a lakást, sőt az alváskor még ennél is hűvösebb lehet a helyiség.

Automatizálás

Előfordulhat, hogy nincs több forrásunk a fűtéskorszerűsítésre vagy van elég jó állapotban ahhoz a kazán, hogy használjuk még. Költséghatékonyabb megoldásnak számít az automatizálás, amely során a fűtési rendszert alkalmassá tesszük arra, hogy minden helyiséget a kiválasztott hőfokra melegítsen. Amennyiben például van egy szoba, amelyet kevesebbet használunk, akkor azt nem kell olyan hőfokúra melegíteni, mint például a fürdőszobát. Ehhez szükség lesz termosztátokra, hogy a rendszer érzékelje a hőmérsékletet, és a szabályozó segítségével beállíthassuk, hogy melyik helyiségben hány fokot akarunk.

Összességében elmondható, hogy többféle hatékony fűtéskorszerűsítési megoldás is adja magát. Ám akár a fa-, akár gáztüzelésű kazánt korszerűsítünk, netán cserélünk napelemekre, nyílászárócsere és szigetelés nélkül nehéz garantálni a jelentős megtakarítást. Hiszen hiába fűtünk hatékonyabban, energiatakarékosabban, környezetbarátabb módon, ha közben a megtermelt hő kiszökik a rosszul szigetelt falakon vagy a nem jól záró ajtókon és ablakokon…