Melyik a legjobb műanyag ablak?

Melyik a legjobb műanyag ablak?

Amikor felújítás vagy házépítés előtt állunk, akkor mindenből, így a nyílászárókból is szeretnénk a legkiválóbbat választani. No de melyik a legjobb műanyag ablak? Következzen néhány információ, amely segíthet a döntésben.

A „Melyik a legjobb műanyag ablak” kérdésre azért sem könnyű válaszolni, mert emberek vagyunk, azaz nem kizárólag objektív szempontok alapján döntünk, hanem az érzés is sokat számít. Emiatt aztán részben az is eltérő, hogy kinek mi a legjobb.

Ám ettől még a nyílászárók cseréjekor vagy a házépítéskor törekszünk arra, hogy praktikus tulajdonságok mentén a legjobb nyílászárót válasszuk. Mivel manapság a műanyag jóval elterjedtebb és kedveltebb megoldásnak tűnik, elsősorban nem is az a kérdés, hogy milyen anyagból készüljön az ablak, hanem, hogy melyik a legjobb műanyag ablak.

Fontos jellemzők

A döntés meghozatalához érdemes nagyjából tisztában lenni azzal, hogy miként épülnek fel a műanyag ablakok.

Szinte minden műszaki leírásban visszaköszön, hogy:

  • hány kamrás az ablak
  • milyen a beépítési mélysége, azaz a profilvastagsága
  • hány rétegű az üveg
  • mit kell tudni az üvegközti távtartóról, a gáztöltésről és merevítésről

Mivel az előbbi kettő a legfontosabb szempont, ezekre koncentrálva járjuk körbe, melyik a legjobb műanyag ablak.

A profilvastagságot, azaz a beépítési mélységet milliméterben adják meg, ez is jelzi, hogy nagyon pontosnak kell lenni, hiszen meghatározza a homlokzati nyílászáró szerkezetét.

A profilvastagságot a légkamrák osztják egyenlő méretre, azaz ugyanazt a beépítési mélységet tagolhatja három vagy éppen hét légkamra is. Ideális esetben minél nagyobb a profilvastagság, annál több lesz a kamra, hogy a lehető legjobb legyen a hőszigetelés. Persze egy keskeny beépítési mélységű ablakba nem feltétlenül szerencsés sok légkamrát belezsúfolni, mert nem lesz hatékonyabb tőle a hőszigetelés, sőt akár instabilitást is okozhat.

Egy másik fontos, eddig nem említett szempont, hogy hasznos ragasztott biztonsági üvegezést választani, ez ugyanis egyszerre véd a zajoktól és a betöréstől.

A „melyik a legjobb műanyag ablak” kérdésre választ keresve a tömítésről sem feledkezhetünk meg: például amelyiknél három tömítőgumi látja el a dolgát, annak nagyobb eséllyel lesz remek a szélállósága és a vízzárása.

A műanyag ablak legfontosabb jellemzői

A küllem is fontos

Eddig – logikusan – a praktikussággal foglalkoztunk, hiszen meghatározó a műanyag ablak felépítése és a kialakítás minősége, ugyanis ezeknek köszönhetően lehet hosszú élettartamú, továbbá láthatja el megfelelően a feladatát.

Azonban a nyílászáróknál, így a műanyag ablakoknál is lényeges a megjelenés. És itt most nem is elsősorban a típusára gondolunk, részben úgyis meghatározzák a hely adottságai, hogy egy-, két- vagy háromszárnyú, netán kétszárnyú-középfelnyíló ablakot válasszunk. Azt is, hogy a nyitásmódja fix, nyíló, bukó vagy bukónyíló legyen, illetve milyen árnyékolástechnikai termékeket szereltethetünk fel.

A legjobb műanyag ablak megtalálásában azonban az is fontos, hogy a nyílászáró esztétikus is legyen, elegánsan mutasson, végtére is jobb esetben évtizedekig használjuk majd.

Nem kell kompromisszumot kötni

Szerencsére a minőség és a tetszetős küllem manapság kéz a kézben járnak. A legjobb műanyag ablakok egyszerre elegánsak, könnyen tisztíthatóak, ellenállóak az időjárás viszontagságaival szemben, nagyszerű a hőszigetelő képességük, nehezen áthatolható falat jelentenek az illetéktelen betolakodóknak, és akár még a párásodást is akadályozzák.

Röviden összegezve a legjobb műanyag ablak ismérveit:

  • remek hő- és hangszigetelési tulajdonság
  • ellenálló az időjárás viszontagságaival szemben
  • kiváló alapanyagokból készült (az újrahasznosított műanyaggal még a környezetvédelemért is tehetünk)
  • stílusos, elegáns
  • olcsó, vagy legalábbis az élettartamát tekintve bőven megtérül a ráköltött összeg