Műanyag ajtó beépítése szakszerűen

Egy műanyag ajtó beépítése nem gyerekjáték

A házfelújítás egyik első lépése lehet az ajtócsere, és különösen látványos lesz a végeredmény, ha egy régebbi, korhadt faajtót cserélünk modern műanyag ajtóra.

Miért válasszunk műanyag ajtót?

Bár ma már abszolút elterjedtek a műanyag ajtók, talán olykor még így is felvetődik a kérdés, hogy miért érdemes ezek mellett dönteni. Következzen néhány érv a műanyag ajtók mellett:

  • szinte bármilyen színben rendelhető, így könnyedén megtaláljuk a házhoz passzoló árnyalatot
  • kiváló a hőszigetelő képességük, ennek az előnye különösen a fűtési időszakban mutatkozik meg
  • nagyszerű a hangszigetelésük, ráadásul halkan lehet őket nyitni és zárni
  • ám csak annak, akinek van hozzá kulcsa, ugyanis sokkal biztonságosabbak, mint a régebbi faajtók, ezért jóval nehezebb feltörni őket

Persze nem egyszerű beépíteni egy műanyag ajtót, megfelelő tapasztalat nélkül igazából nem is ajánlott nekivágni. Ettől függetlenül szeretnénk segíteni az érdeklődőknek, így az alábbiakban végigvesszük, hogy mi a menete a műanyag ajtó beépítésének.

1. Az építés első lépése a bontás

A műanyag ajtó beépítése gyakorlatilag némi rombolással, pontosabban, bontással kezdődik. Addig ugyanis nem tudjuk a helyére illeszteni az új műanyag bejárati ajtónkat, amíg a régi, vagy annak akárcsak a tokja ott éktelenkedik.

A műanyag ajtó beépítés első lépése: a régi ajtólap, illetve ajtótok eltávolítása

2. Takarítás

Miután sikeresen eltüntettük a régi ajtólapot és a tokot, az új műanyag ajtó helye garantáltan takarításra szorul. Persze még ne a tisztítószeres, felmosórongyos megoldásra gondoljunk – a vakolatdarabokat, a csavarokat és a szegeket kell eltüntetni.

3. Helyükre kerülnek a zárbetétek

Ha a terület készen áll az új ajtó „befogadására”, elkezdhetjük beépíteni az új műanyag ajtót, a startnál az új ajtó kilincseit és zárbetéteit kell fel- és beszerelni minél nagyobb odafigyeléssel, hogy aztán tényleg minden a helyére kerülhessen. Ezt követően távolítsuk el az ajtólapot a tokról, majd utóbbit készítsük elő a beépítésre.

A tokot ékek segítségével tudjuk behelyezni a nyílásba, és ne felejtsük el megfelelően pozícionálni, továbbá ellenőrizni, hogy vízszintesen és függőlegesen stimmel-e. Ezt követően rögzítjük a csavarokkal.

4. Következzen az ajtólap

Ha ez megvan, szusszanhatunk egyet, hiszen a munka dandárján már túlvagyunk. A tok már a helyén van, így csak fel kell akasztanunk rá az ajtólapot, majd gondosan ellenőrizni a zárását.

Ezt követően csukjuk be az ajtólapot, majd a tok és a fal közötti rést töltsük ki purhabbal. Ahogyan a szakmabeliek mondják: „tömörítetten” fújjuk ki ezt a részt.

A műanyag ajtó beépítés végeredménye

5. A falsérülések javítása

Esztétikai szempontból különösen fontos a műanyag ajtó beépítésének utolsó fázisa, hiszen ekkor javítjuk ki a fal sérüléseit. Ehhez szükség lehet gipszkartonra, vakolatra, gipszre, vagy éppen csak egy kis festékre. A munkálatok miatt az ajtót sem árt egy kicsit átmosni, ám ha ezzel megvagyunk, máris gyönyörködhetünk az új műanyag ajtónkban.

Bonyolultnak tűnik? Az is!

A leírásból látszik, hogy a műanyag ajtó beépítése valamivel bonyolultabb, mint ahogyan azt elsőre gondolnánk. Nemcsak szaktudásra, hanem időre és eszközökre is szükség van hozzá, ráadásul bármennyire is törekszünk jól elvégezni a feladatot, könnyű elrontani egy apró részletet. Elég csak néhány milliméternyit tévedni ahhoz, hogy elakadjunk a beépítés folyamatában, azaz például nem tudjuk beilleszteni a tokot, vagy felakasztani az ajtólapot.

Velünk egyszerűbb!

Ellenben jóval egyszerűbb lesz a folyamat, ha cégünkre bízza a műanyag ajtó beépítését. Munkatársaink a több évtizedes tapasztalatnak köszönhetően szakértelemmel és könnyedén végzik el a feladatot, így önnek sem lesz dolga vele. Vegye igénybe a FOXDREAM szakembereit, akik a kiválasztástól az utolsó finomításokig levezénylik a műanyag ajtó beépítésének a folyamatát.