Műanyag ajtó és ablak beállítása

A műanyag nyílászárók beállítása a hosszú élettartam záloga

Akár ajtóról, akár ablakokról van szó, a műanyag nyílászárók beállítása nem ott kezdődik, hogy a tokba illesztjük az ajtó- vagy az ablakszárnyat. A hely felmérésétől kezdve a kiválasztáson át a megfelelő nyílászáró beszerzéséig sokat tehetünk azért, hogy később ne legyen problémánk a beállításkor.

Sokan a nyílászárók lecserélésével kezdik a házuk felújítását, amely bölcs döntés, hiszen a minőségi nyílászáróknak köszönhetően nem a külvilágot fűtik majd, hanem érezhetően több hő marad az otthonukban, ráadásul a ház is sokkal modernebben, jobban fest majd.

A műanyag nyílászárók pedig több okból jó választás lehet. Egyrészt, remek hőszigetelők, ráadásul például a faajtóknál jobban ellenállnak az időjárás viszontagságainak. Nehezebb feltörni őket, és ez biztonsági szempontból megnyugvást jelenthet a házban élőknek, plusz a bejárati ajtóknál a külcsín kiemelten fontos, márpedig a műanyag ajtók esztétikusak és letisztultak. Ezeket sokan egyébként a fehér színnel kapcsolják össze, ám az anyag és a változatos kínálat lehetőséget ad a kreativitásra, sokféle szín közül választhatunk, és ez igaz a műanyag ablakokra is. 

A műanyag nyílászárók beállítása

A műanyag nyílászárókkal kapcsolatban szinte alapvető, hogy szakember segít a kiválasztásban, majd az ajtó vagy az ablak beállításában is. Igazság szerint megfelelő tapasztalat nélkül nem is szerencsés megpróbálkozni vele, mert szaktudás hiányában problémássá válhat a feladat. Ugyanakkor megkísérelhetjük beállítani a szemrevaló műanyag nyílászárókat, rutinos szakembereink tudása alapján ehhez adunk segítséget. 

A műanyag ablak és a műanyag ajtó beállítására is igaz, hogy amennyiben megfelelő tapasztalat nélkül állunk neki, kezdésként mindenképpen csak egy ponton állítsuk be, majd jegyezzük meg az állítás mértékét. Ez azért fontos, hogy ha mégsem menne, akkor vissza tudjuk állítani az eredeti állapotot. Ha valamiért egyáltalán nem akar sikerülni a művelet, akkor inkább kérjünk segítséget profi szakemberektől.

A beállítás során mindenképpen próbáljuk megvédeni a nyílászárókat a szennyeződéstől. Ha például ragasztószalagot használunk, óvakodjunk a maradandó színezést okozó anyagoktól.

Miután végeztünk, a funkciópróbával és az ellenőrzéssel kell meggyőződni a műanyag nyílászáró beállításának a sikerességéről.

A műanyag ablak beállítása

Míg az ajtó mérete viszonylag kötött, egy műanyag ablak beépítése arra is jó alkalmat ad, hogy változtassunk az ablak méretén. Ha valamivel több természetes fényt szeretnénk a lakásba engedni, akkor némi plusz munkával akár megnagyobbíthatjuk az ablak helyét. Csak lassan a testtel, az ablak beépítése előtt például a párkányfogadó anyagával is képben kell lennünk. 

Az alább felvázolt folyamat sokat segíthet abban, hogy még egyedül is képesek legyünk pontosan beállítani a műanyag ablakot. Egyébként az alábbi tanácsok az erkélyajtó helyére tételekor is érvényesek, hiszen az hiába ajtó, az elhelyezésének a folyamata nem egyezik meg a bejárati ajtó beállításának lépéseivel. 

1. lépés

Vízszintes és függőleges szempontból is a vasalat és a pántok csavarjainak segítségével tudjuk beállítani az ablakszárnyat. Kezdésként a szárny vasalatán lévő excenteres görgőkhöz kell nyúlnunk, amelyekkel a tok és a szárny közötti hézagot szabályozzuk. 

Az excenteres görgők beállítása
Az excenteres görgők beállítása

2. lépés

Ezt a műanyag ablak vízszintes beállítása követi. Ehhez az alsó sarokpánt tetejére kell összpontosítanunk, hiszen ennek a segítségével tudjuk lefelé és felfelé mozgatni magát az ablakszárnyat.

Az alsó sarokpánt beállítása
Az alsó sarokpánt beállítása

3. lépés 

Ha eddig eljutottunk, akkor részben már meg is nyugodhatunk, hiszen egyetlen lépés választ el minket a műanyag ablak beállításától. Ez a lépés azonban nagyon is fontos, ezért miután fújtunk egyet, ellenőrizzük, hogy az ablaksarok le- és beleér-e a tokba vagy annak vasalatába, ugyanis ezt követően jöhet a függőleges beállítás.

Ezt a felső sarokpánt állításával, a bukóoldalon található csavarral tudjuk megvalósítani. Ahogy a képen is látjuk, a folyamat a jobbra és balra mozgatás lehetőségét adja meg.

A bukóoldali felső sarokpánt beállítása
A bukóoldali felső sarokpánt beállítása

Nemcsak a felső sarokpánt, hanem az alsó pánt tokjára szerelt elemén elhelyezett csavarral is lehetséges jobbra és balra mozgatni a szárnyat.

A bukóoldali alsó sarokpánt beállítása
A bukóoldali alsó sarokpánt beállítása

Amikor minden irányból ellenőriztük, és úgy érzékeljük, hogy minden részlet stimmel, akkor hátradőlhetünk: sikerült beállítani a új műanyag ablakot. 

A műanyag bejárati ajtó beállítása

Míg a beltéri ajtókat bármelyik évszakban, bármilyen időjárási körülmények között lecserélhetjük, azért az új bejárati ajtó elhelyezésével nem érdemes megvárni a fűtésszezont. Gyakorlott szakember persze viszonylag gyorsan a helyére tudja állítani, így ha télen érzünk olthatatlan vágyat a változtatásra, akkor sem kell visszafognunk magunkat. Viszont ha mi akarjuk beállítani a műanyag ajtót, akkor legalább az időjárás viszontagságait takarítsuk meg magunknak. 

A műanyag ajtó beállítása gondos munkát igényel, előtte például érdemes tájékozódni a garanciális feltételekről is, hogy később ne legyen problémánk. A szakértők azt mondják, jobb gyakorlott mesteremberre bízni a feladatot, mert több probléma származhat abból, ha egyedül állunk neki, mint amennyi hasznot hoz. Ha azonban van némi rutinunk benne, akkor akár egyedül is nekivághatunk, az alábbi lépések segítenek elvégezni az egyébként összetett folyamatot.

Az ablak helyének véglegesítésétől némileg eltér a műanyag ajtó beállítása, ezért most mutatjuk, hogyan tegyük a helyére a bejárati ajtót. Fontos tudni, hogy ezeket az ajtókat úgynevezett 3D-s pánttal látják el, amely lehetővé teszi, hogy az ajtólapot bármelyik irányban elmozdítsuk, és ennek köszönhetően precízen beállíthassuk. 

1. lépés

A műanyag ajtó beállításához kezdésként a pánt tokon található elemének az első részén lévő (a takaró fedél alatti) csavarral lesz dolgunk. Ugyanis ez biztosítja, hogy képesek legyünk a helyzettől függően süllyeszteni vagy emelni a lapot. Több oldalról szemlélve mérjük fel az elhelyezkedést, és ez alapján mozgassuk a kívánt helyre.

A pánt tokon található elemének az első részén lévő csavarral süllyeszthetjük vagy emelhetjük a lapot
A pánt tokon található elemének az első részén lévő csavarral süllyeszthetjük vagy emelhetjük a lapot

2. lépés

Ha függőleges szempontból megfelelő az elhelyezkedés, akkor utána tudunk foglalkozni az oldalirányú pozícionálással. Ehhez el kell távolítani az ajtólapon lévő pánt oldalsó részén található takaró fedelét, hiszen ezt követően lehet balra és jobbra mozgatni az ajtólapot.

A pánt oldalsó részén lévő csavarral mozgathatjuk jobbra és balra az ajtólapot
A pánt oldalsó részén lévő csavarral mozgathatjuk jobbra és balra az ajtólapot

3. lépés

Míg a műanyag ablak elhelyezésekor a tömítéssel kezdtünk, az ajtónál ezzel fejezhetjük be a feladatot. Tehát, a szárny vasalatán excenteres görgők vannak, ezek segítségével tudjuk megoldani a tok és a szárny közötti hézag ráhúzását. 

Ha végeztünk a feladattal, az ajtó többszöri kinyitásával és bezárásával ellenőrizhetjük a végeredményt. Ha valami nem stimmel, igyekezhetünk még jobban helyére tenni az ajtót. Amennyiben viszont úgy érezzük, hogy valami nem tökéletes, inkább kérjünk segítséget. Az ajtó védelmi célokat is ellát, ne könnyítsük meg az illetéktelenül behatolni vágyók dolgát a rossz beállítással, és a fűtésszámlát se emeljük meg. Arról nem is szólva, hogy a hibás felhelyezés a garanciát is befolyásolhatja. 

Mivel az ajtó beépítése tényleg szakértelmet igénylő feladat, bár sokan nincsenek tisztában vele, ám a gyártó nem ritkán szakember munkájához köti a garanciát. Ennek az az oka, hogy nem akarnak olyan hibákért felelősséget vállalni, amely nem az ajtó gyártásakor, hanem a beszereléskor keletkezett.

Ha inkább mégsem vágna neki egyedül

Ha úgy gondolja, hogy inkább csak élvezné az új műanyag nyílászáró látványát és a vele járó előnyöket, akkor a FOXDREAM szakemberei a megfelelő nyílászáró kiválasztásától a beszerelés utolsó eleméig segítséget nyújtanak.