Cserélje le nyílászáróit úgy, hogy a lakásfelújítási támogatásnak köszönhetően jelentős összeget takarít meg, ráadásul a fejlesztéssel a jövőbeni költségeit is csökkenti.

A lakásfelújítási támogatás 2021 előnyei

  • vissza nem térítendő támogatási forma

  • akár 3 millió forintot is megtakaríthat az igénylő

  • összességében akár 6 millió forintos összegű fejlesztést, felújítást is lehetővé tesz

  • az előfinanszírozáshoz igénybe vehető az otthonfelújítási kölcsön

  • az igény elfogadását követően már öt nap alatt átutalják a támogatás összegét

Az otthonfelújítási támogatás 2021 számos előnnyel jár

Vissza nem térítendő támogatás

Remek lehetőséghez jutottak a legalább egy gyermeket nevelő családok vagy személyek, hiszen január 1-től legfeljebb 3 millió forintos vissza nem térítendő támogatást is igényelhetnek, így akár 6 millió forintos korszerűsítést is megvalósíthatnak otthonukban.

Hogyan juthatunk támogatáshoz?

Az otthonfelújítási támogatás 2021. január 1-től legfeljebb 2022. december 31-ig igényelhető. A kérelemmel többféle módon, azaz elektronikus felületen, postai úton vagy személyesen a kormányablakban is fordulhatunk a Magyar Államkincstár felé. Az igénylés átfutása viszonylag gyors, hiszen a Kincstár a beérkezéstől számított 30 napon belül elbírálja, majd öt napon belül már a támogatást is folyósítja az igénylő bankszámlájára. 

Az otthonfelújítási támogatás igénylésének menete

Az otthonfelújítási támogatás 2021 utófinanszírozással valósul meg, tehát a számlák benyújtását követően juthatunk hozzá a támogatás összegéhez. Ugyanakkor jelentős könnyebbséget jelent, hogy az önerő biztosítására a támogatás kombinálható az otthonfelújítási kölcsönnel, amely legfeljebb 6 millió forint összegű, 10 éves futamidejű, igencsak kedvező, csupán 3%-os kamatozású hitel. A kölcsönösszeg később az igénybe vett támogatás összegével csökkenthető.

Mire fordítható?

Kül- és beltéri nyílászáró csere támogatással

A felújítási támogatást egészen széles spektrumon lehet felhasználni. A teljesség igénye nélkül említjük meg, hogy a víz-, csatorna-, elektromos, gáz-közműszolgáltatás bevezetésétől kezdve fürdőhelyiség, továbbá WC kialakításán, az épület szigetelésén, tetőcserén, napkollektor telepítésén, klímaberendezés beépítésén, térburkolat készítésén át egészen télikert kialakításáig bármilyen lakásfelújítással kapcsolatos munkavégzésre felhasználható. A legfontosabb fejlesztések egyike a külső és a belső nyílászárók cseréje lehet, továbbá redőny, árnyékoló, spaletta, rovarháló felszerelése.

Pénzmegtakarítás duplán

Duplán jól járhatnak azok a családok, amelyek a lakásfelújítási támogatást a nyílászárók cseréjére fordítják. Egyrészt, a vissza nem térítendő támogatás önmagában is megtakarítás, hiszen egy talán már eleve tervben lévő felújításra szánt összegből kell jóval kevesebbet költeni. Ráadásul a lakásfelújítások többségére, így a nyílászárók cseréjére is igaz, hogy nemcsak esztétikai szempontból hoznak előnyös változásokat, hanem például csökkentik a rezsiköltséget. El sem tudjuk képzelni, hogy akárcsak az olyan nyílászáró-kiegészítőkkel mekkora összeget lehet megtakarítani, mint a párkány, a takaróléc vagy az energiahatékony Aeroco légbevezető, hát még a minőségi és modern, nem mellékesen elegáns és roppant praktikus ablakokkal, ajtókkal.

Ekkora összeget kaphat ajtókra és ablakokra

Az otthonfelújítási támogatás 2021 keretében ajtókra és ablakokra, illetve a felújításhoz kapcsolódó bármilyen anyagköltségre akár 1.5 millió forint vissza nem térítendő támogatást kérhetünk. Mivel a költségek felét fedezheti a Magyar Államkincstártól kapott összeg, az erre a célra fordított maximális támogatási összeggel már 3 millió forint értékben valósítható meg a nyílászárók cseréje, ennyi pénzből pedig valóban modernizálni lehet a ház nyílászáróit. Ami a támogatás felhasználását illeti, fele-fele arányban kell munkadíjra és anyagköltségre fordítani.

Ablak csere az otthonfelújítási támogatás 2021 keretében

Miért a FOXDREAM?

Több mint 10 éves szakértelem, tudás és tapasztalat összpontosul vállalkozásunkban. A vásárlók nagy megelégedésére foglalkozunk kül- és beltéri nyílászárókkal, valamint árnyékolástechnikai eszközök forgalmazásával, továbbá szerelésével. A megrendelők igényeihez igazodva modern, minőségi alapanyagokból készült, ezért hosszú életű termékek találhatók a választékunkban. A kiemelkedő minőség és az ügyfélközpontú ügyintézés, illetve munkavégzés nem csupán üres frázis, például a nyílászárókra 5, míg azok beépítésére 1 év garanciát vállalunk.

Alapvető feltételek

Egy lakásra többször, ám családonként egyszer

Fontos tudni, hogy minden család egyszer élhet a vissza nem térítendő támogatással, nincs lehetőség arra, hogy többször is kérjék. A lakással kapcsolatban viszont már más a helyzet: előfordulhat például, hogy egy lakásra az előző tulajdonos már igénybe vette a támogatást, ám később eladja az ingatlant. Semmi sem zárja ki azonban, hogy a következő tulajdonos is az otthonfelújítási támogatás 2021-ből korszerűsítse azt. Lakásnak számít egyébként az ingatlan-nyilvántartásban lakásként, lakóházként, tanyaként vagy birtokközpontként feltüntetett ingatlan.

Bármilyen tb-jogviszony megfelelő

A felújítási pályázat lényeges kikötése, hogy az igénylőnek legalább 1 éves, maximum 30 napra megszakított folyamatos társadalombiztosítási (tb) jogviszonnyal kell rendelkeznie, ehhez bármilyen jogviszony megfelelő. Ugyanakkor az igénylést megelőző 180 napban közfoglalkoztatási jogviszonyban álló személyek nem igényelhetik a támogatást, és azok sem, akiknek köztartozása áll fenn. Fontos szem előtt tartani, hogy a támogatás az 5%-os általános forgalmi adó (ÁFA) mértékkel kiállított számla vonatkozásában nem vehető igénybe.

Gyakori kérdések

Milyen korú gyermekekre igényelhető a felújítási támogatás?

Már magzat után is kérhető a támogatás, amennyiben legalább 12 hetes. Fontos, hogy a már nagykorú gyermek után is igényelhető a támogatás, ha még nem töltötte be a 25. életévét, és együtt él az igénylővel.

Csak házaspárok igényelhetik az állami támogatást?

Nem. A kiírás lehetőség ad arra, hogy élettársak, egyszülős családok, különélő szülők és elváltak is éljenek a lakásfelújítási támogatással. A különélők esetében az jogosult rá, aki neveli a gyermeket, ám amennyiben például egy-egy gyermeket nevelnek, akkor megosztva igényelhetik a felújítási támogatást.

Kizárólag a saját tulajdonú lakáson végeztethetőek a munkálatok?

A kiírás szerint az igénylőnek legalább 50%-os tulajdoni részesedéssel kell rendelkeznie a felújított ingatlanban, azaz például albérletre nem lehetséges igénybe venni. Több lakásból álló osztatlan közös tulajdonban lévő ingatlan esetén az igénylő által benyújtott használati megállapodás vagy bírósági ítélet alapján kell megvizsgálni az előírt tulajdoni feltétel teljesülését. Fontos továbbá, hogy az igénylés időpontjában a szülőknek és a gyermeknek is legalább egy éve ott kell lakniuk. Az egy évnél fiatalabb gyermek, továbbá a magzat esetében, illetve az új lakás vásárlásakor nem feltétel az egyéves bentlakási viszony.

Meddig kell benyújtani a támogatási igényeket?

A támogatási igényeket a lakáson elvégzett építési tevékenység befejezését és a számlák kifizetését követően 60 napon belül, ám legkésőbb 2022. december 31-ig kell benyújtani.

Kötelező igénybe venni a teljes támogatási összeget?

A támogatás maximum 3 millió forint lehet, ám természetesen nem kötelező ekkora összeget igényelni. A kiírás csak felső keretet határoz meg, ám ennél alacsonyabb összegre is pályázhatnak az otthonukat felújítók.

Ellenőrzik a munkák elvégzését?

A Kincstár legfeljebb a támogatás folyósítását követő 180. napig jogosult ellenőrizni, hogy jogszerűen vették-e igénybe. Azaz, a lakás fekvése szerint illetékes fővárosi vagy megyei kormányhivatal bevonásával helyszíni ellenőrzést tarthat.

Bízza jó kezekre lakása nyílászáróinak cseréjét, forduljon a FOXDREAM-hez!

Tekintse meg termékeinket, továbbá az ajtó– és ablakbeépítési szolgáltatásunkat.