Ha ajtócserére kerül a sor, hamar felmerül a kérdés, hogyan is oldjuk meg pontosan az ajtó beépítését. Sokan próbálják elkerülni a szakember bevonását, de ez nem mindig jó ötlet, néha ugyanis a magánakciók több kárt jelentenek, mint hasznot.

Mikor ideális az ajtó beépítés?

A kültéri nyílászárók cseréjét jellemzően tavaszra, illetve nyárra szokták időzíteni, de még az őszi időszak is megfelelő lehet erre a célra. Lényegében bármikor meg lehet oldani, de egyszerűbb, ha elkerüljük vele a fűtésszezont. Ezzel szemben a beltéri ajtók cseréjét és beépítését évszaktól függetlenül lehet elvégezni.

Az ajtó beépítés szakértelmet igényel

Kinek javasolt megpróbálnia egy kül- vagy beltéri ajtó cseréjét?

Mindenképpen csak olyannak, aki csinált már hasonlót, vagy legalább látta, hogyan kell telepíteni egy nyílászárót. Aki úgy áll neki, hogy lényegében fogalma sincs, mit csinál, az jó eséllyel nem fog megbirkózni a feladattal, és az ajtócsere mellett több plusz munkát is csinál magának. Az ajtó beépítés nagyfokú szakértelmet és tapasztalatot igényel. Éppen ezért érdemes alaposan mérlegelni, hogy megpróbáljuk-e, vagy mégis inkább szakemberre bízzuk.

Nem biztos, hogy él a garancia, ha magunk oldjuk meg az ajtó beépítését

Vannak olyan nyílászáró gyártók, melyek az ajtó beépítésben is segítséget nyújtanak. Nem ritka, hogy ők kikötik, hogy csak akkor él a garancia a beépítést követően, ha szerződött és jogosultsággal rendelkező nyílászáró szerelők végezték el a munkát. Előfordul ugyanis, hogy az ajtó beépítése során elkövetett hibák miatt lesz probléma az ajtó működésével, ezért pedig a gyártó érthető módon nem akar felelősséget vállalni.

Hogyan válasszuk ki a beépítetni kívánt ajtót?

Ajtó beépítés előtt fontos a pontos a felmérés

Egy kül- vagy beltéri ajtócsere pontos előkészületekkel és felmérésekkel jár. Az alábbiakban összeszedtük azokat a fontos szempontokat, melyek megkönnyíthetik a beépíteni kívánt nyílászáró kiválasztását.

Milyen méretű falnyílásba kell az ajtó? Mekkora a nyílás szélessége?

Fontos, hogy legalább három ponton mérjük meg a falnyílás szélességét és magasságát. Vizsgáljuk meg a falnyílás mindkét oldalán (térd és fej magasságban) a falvastagságot, hiszen a csempe vagy más oldalfal burkolat befolyásoló tényező lehet.

Mekkora a szabad „falfül”?

Meg kell mérni, hogy a falnyílás két oldalán mennyi a szabad „falfül”, melyhez az ajtó tokja később kapcsolódni tud. Ennek legalább 5 cm szabad hely kell mindkét oldalon.

Ajánlott vázlatot készíteni

A felmérés során célszerű egy mérethelyes, illetve méretezett vázlatot készíteni.

Milyen színű vagy felületű legyen az ajtó?

Hogy mindig otthonosan érezhessünk magunkat, törekedjünk a belső tér tárgyaival vagy a fal színeivel való harmónia megteremtésére.

Egyéb megválaszolandó kérdések az ajtó beépítéssel kapcsolatban:
  • Küszöb, avagy burkolatváltó lesz az ajtó alatt?

  • Milyen betét legyen az ajtóban?

  • Milyen kilincset és zárbetét válasszunk?

  • Kerüljön-e az ajtóba üveg? Ha igen, milyen üvegtípussal?

Mindent nézzünk át, mielőtt belevágunk az ajtócserébe!

A beépítetni kívánt ajtó kapcsán mindenképp nézzünk utána a garanciális feltételeknek, és győződjünk meg róla, hogy a kiválasztott nyílászáró megfelel a kívánt céloknak. Az elvégzendő munkát pedig bízzuk arra, aki ezzel foglalkozik!

A FOXDREAM minőségi alapanyagokból készülő kül- és beltéri ajtók forgalmazásával, szerelésével és beépítésével foglalkozik több, mint 10 éves szakértelemmel, tudással és tapasztalattal társulva.

Mik a beltéri ajtó beépítés legfontosabb lépései? – A szakértő válaszol

A beltéri ajtó beépítés nagyfokú precizitást és komoly szakértelmet igényel. A munkafolyamatot erősen ajánlott mesteremberrel végeztetni, de ha van már ilyen jellegű tapasztalatunk, akkor egyedül is megpróbálhatjuk. Az újdonsült ajtó kiválasztása, a garanciális feltételek ellenőrzése után most lépésről lépésre átvesszük a beltéri ajtó beépítés legfontosabb szakaszait. Elő a szerszámokkal!

1. A nyílások előkészítése, kialakítása

Nagyon pontos mérőeszközzel kell megmérni a nyílások helyét. Mérőszalaggal kell megállapítani az ajtószélesség mértékét a nyílás felső, középső, illetve alsó részén. A felmérés folyamán érdemes az ajtónyílás mélységét is megmérni, hogy ne érjenek kellemetlen meglepetések.

2. Az ajtó nyitásirány meghatározása

Rendkívül fontos, hogy tisztában legyünk a nyitásirány kiválasztásának részleteivel.

Normál körülmények között az ajtó mindig a helyiség legközelebbi sarka felé nyílik. Jobbos ajtóknál a pántok és a sarokvasak az ajtó jobb oldalán kerültek kialakításra. Balos ajtóknál értelemszerűen a bal oldalon vannak az ajtópántok, illetve a sarokvasak.

A kiindulási pont mindig az a szoba, ahová az ajtó nyílik. Vagyis, ha a becsukott ajtó előtt állunk, és az ajtópántok a bal oldalon vannak, akkor a DIN szerinti balos ajtóról beszélünk. Amennyiben pedig a jobb oldalon láthatók a pántok és a vassarkok, akkor a DIN szerinti jobbos ajtónk van.

3. Az ajtótok összeszerelése

Óvatosan ki kell csomagolni a tokot, majd a csomagban mellékelt útmutató szerint össze kell állítani azt. Az összeszereléshez az ajtótok részeit U alakban helyezzük el a kialakított munkaterületen, amelyet nagy, sima fóliával védjünk.

Az oldalelemek, valamint a felső rész közti csatlakozást a tokmodell fajtától függően lehet összeállítani csavarozással, ragasztóval, esetleg kapcsokkal. Az összeillesztést követően alaposan tisztítsuk meg a tokot.

4. Az ajtótok beállítása

A tokot körültekintően és lazán állítsuk vékony falapocskákon a nyílásba.

Ezután szereljük fel a pántokat, a távolság maximum 200 mm lehet minden oldalon. Ha van, egyenlítsük ki vésővel az egyenetlenségeket, a lukakat pedig töltsük fel habarccsal.

Az ajtótok beállítása vízmértékkel történjen

Ezt követően a felső sarkaknál rögzítsük az ékeket, s vízmértékkel állítsuk be. Majd helyezzünk be újabb ékeket a pántok közelében.

A végén ellenőrizzük méréseinket, illetve nézzük meg, hogy azonosak-e az átjáró méretei, azaz az ajtótok oldalai közötti méretek. Végül helyezzünk el ajtókeret kitámasztókat a tok felső, középső, valamint alsó részén.

5. Az ajtótok kitöltése purhabbal

A padlónk megóvása érdekében terítsünk le takarófóliát.

Az ajtótok körül lévő réseket purhabbal kell kitölteni

Amennyiben az ellenőrzések után az ajtótok jól van betéve a nyílásba, akkor a körülötte lévő réseket purhabbal kell kitölteni. A munka során alacsony tágulású szerelőhabot használjunk! Az ékeket és a kitámasztókat hagyjuk a helyükön, hogy ne sérüljön a tok. A purhabot teljesen hagyni kell kikeményedni, aztán az így keletkezett felesleges anyagot sniccerrel vágjuk le.

Végezetül a kikeményedés után távolítsuk el az ékeket, s lapocskákat. A padlóburkolatnál kialakult fugákat pedig töltsük fel szilikonnal.

6. A takarólécek és az ajtókilincs felszerelése

Az útmutató alapján szereljük össze a takaróléceket.

Távolítsuk el a ajtókeret kitámasztókat, aztán a takaróléceket türelmesen, egyenletesen rögzítsük az ajtótokra. Ezután rakjuk föl az ajtószárnyat.

Az ajtószárny felrakása után végezzünk utóellenőrzést

Végül következik a kilincsgarnitúra felszerelése. A sablont el kell helyezni az ajtón, majd készítsük el a furatokat két oldalról. Ne az egyik oldalról fúrjunk a másikra, mivel sérülhet az ajtónk furnérborítása. A művelet végén csavarozzuk fel a rugós betéteket, szereljük fel a kilincs és a zár rozettáját, s aztán a kilincset.

Ha inkább a FOXDREAM szakembereire bízná egy kül- vagy beltéri ajtó beépítés teljes folyamatát, a kiválasztástól az utolsó finomításokig, keressen fel bennünket bizalommal.