Ha ajtócserére kerül a sor, hamar felmerül a kérdés, hogyan is oldjuk meg pontosan az ajtó beépítését. Sokan próbálják elkerülni a szakember bevonását, de ez nem mindig jó ötlet, néha ugyanis a magánakciók több kárt jelentenek, mint hasznot.

Mikor ideális az ajtó beépítés?

A kültéri nyílászárók cseréjét jellemzően tavaszra, illetve nyárra szokták időzíteni, de még az őszi időszak is megfelelő lehet erre a célra. Lényegében bármikor meg lehet oldani, de egyszerűbb, ha elkerüljük vele a fűtésszezont. Ezzel szemben a beltéri ajtók és ablakok cseréjét és beépítését évszaktól függetlenül lehet elvégezni.

Ajtó beépítés szakértelemmel

Kinek javasolt megpróbálnia egy kül- vagy beltéri ajtó cseréjét?

Mindenképpen csak olyannak, aki csinált már hasonlót, vagy legalább látta, hogyan kell telepíteni egy nyílászárót. Aki úgy áll neki, hogy lényegében fogalma sincs, mit csinál, az jó eséllyel nem fog megbirkózni a feladattal, és az ajtócsere mellett több plusz munkát is csinál magának. Az ajtó beépítés nagyfokú szakértelmet és tapasztalatot igényel. Éppen ezért érdemes alaposan mérlegelni, hogy megpróbáljuk-e, vagy mégis inkább szakemberre bízzuk.

Nem biztos, hogy él a garancia, ha magunk oldjuk meg az ajtó beépítését

Vannak olyan nyílászáró gyártók, melyek az ajtó beépítésben is segítséget nyújtanak. Nem ritka, hogy ők kikötik, hogy csak akkor él a garancia a beépítést követően, ha szerződött és jogosultsággal rendelkező nyílászáró szerelők végezték el a munkát. Előfordul ugyanis, hogy az ajtó beépítése során elkövetett hibák miatt lesz probléma az ajtó működésével, ezért pedig a gyártó érthető módon nem akar felelősséget vállalni.

Mindent nézzünk át, mielőtt belevágunk az ajtócserébe!

Ajtócsere a FOXDREAM szakembereitől

A beépítetni kívánt ajtó kapcsán mindenképp nézzünk utána a garanciális feltételeknek, és győződjünk meg róla, hogy a kiválasztott nyílászáró megfelel a kívánt céloknak. Az elvégzendő munkát pedig bízzuk arra, aki ezzel foglalkozik!

A FOXDREAM minőségi alapanyagokból készülő kül- és beltéri ajtók forgalmazásával, szerelésével és beépítésével foglalkozik több, mint 10 éves szakértelemmel, tudással és tapasztalattal társulva.

Hogyan válasszuk ki a beépítetni kívánt ajtót?

Egy kül- vagy beltéri ajtócsere pontos előkészületekkel és felmérésekkel jár. Az alábbiakban összeszedtük azokat a fontos szempontokat, melyek megkönnyíthetik a beépíteni kívánt nyílászáró kiválasztását.

Ajtó beépítés előtt fontos a pontos a felmérés
Milyen méretű falnyílásba kell az ajtó? Mekkora a nyílás szélessége?

Fontos, hogy legalább három ponton mérjük meg a falnyílás szélességét és magasságát. Vizsgáljuk meg a falnyílás mindkét oldalán (térd és fej magasságban) a falvastagságot, hiszen a csempe vagy más oldalfal burkolat befolyásoló tényező lehet.

Mekkora a szabad „falfül”?

Meg kell mérni, hogy a falnyílás két oldalán mennyi a szabad „falfül”, melyhez az ajtó tokja később kapcsolódni tud. Ennek legalább 5 cm szabad hely kell mindkét oldalon.

Ajánlott vázlatot készíteni

A felmérés során célszerű egy mérethelyes, illetve méretezett vázlatot készíteni.

Milyen színű vagy felületű legyen az ajtó?

Hogy mindig otthonosan érezhessünk magunkat, törekedjünk a belső tér tárgyaival vagy a fal színeivel való harmónia megteremtésére.

Egyéb megválaszolandó kérdések az ajtó beépítéssel kapcsolatban:
  • Küszöb, avagy burkolatváltó lesz az ajtó alatt?

  • Milyen betét legyen az ajtóban?

  • Milyen kilincset és zárbetét válasszunk?

  • Kerüljön-e az ajtóba üveg? Ha igen, milyen üvegtípussal?

Ha inkább a FOXDREAM szakembereire bízná egy kül- vagy beltéri ajtó beépítés teljes folyamatát, a kiválasztástól az utolsó finomításokig, keressen fel bennünket bizalommal.