Ajtócsere Budapesten és az ország teljes területén

Ajtócsere: a lakásfelújítás kezdete

Már abból fakadóan, hogy ezen át lépünk be a lakásba, az ajtó meghatározza az otthonunk összképét, így egy elhasználódott, régi ajtó elcsúfíthatja a látványt. Ennek tudható be, hogy a lakás felújításának gyakran első lépése az ajtócsere.

Kíváncsi arra, hogy miként zajlik ez a folyamat? Hogyan ejthetjük meg az ajtócserét panelben? Miben jelent más kihívást, ha Budapesten szeretnénk ajtót cserélni? Mire kell figyelni az ajtócsere utáni helyreállításban? Miként kell tok nélkül beltéri ajtót cserélni?

Görgessen, és tudjon meg minél többet az ajtócsere folyamatáról, továbbá a hozzá kapcsolódó tudnivalókról.

Az ajtócsere menete

Különbséget kell tenni a beltéri és kültéri ajtók cseréje között, hiszen míg a beltéri ajtó cseréjét egy zimankós téli napon is megvalósíthatjuk, addig a kültéri ajtó, a bejárati ajtó cseréjénél már érdemes az időjárással is számolni. Ha viszont eltekintünk a szigetelés és a hőingadozás jelentette kihívástól, akkor nagyjából hasonló az ajtócsere menete.

Mivel bejárati ajtóból többnyire egy van, míg beltériből több, ezúttal utóbbi menetét vázoljuk röviden.

1. Állapotfelmérés és méretvétel

A helyszíni felmérés során szinte el is dől, hogy milyen ajtó kiválasztását teszik lehetővé a hely adottságai. Precíz mérésre lesz szükség, legyen szó a szélességről, a magasságról vagy éppen a falnyílás mélységéről.

2. Jobbos vagy balos?

Az ajtócsere egyik fontos lépése, hogy eldöntsük, melyik irányba nyíljon az ajtó. Van némi mozgásterünk, ám a sarokvasak és az ajtópántok azért meghatározzák az irányt, ráadásul érdemes a legközelebbi sarok felé nyílnia az ajtónak.

3. Ajtórendelés

A felmérés nyomán megrendeljük a szabvány- vagy egyedi méretű ajtót. Ehhez is érdemes szakember segítségét kérni.

4. Tok beállítása

Merészebbek akár maguk is nekiállhatnak az ajtócserének. Kezdésként a földön össze kell szerelni az ajtótokot, majd rögzíteni purhabbal és csavarokkal.

Az ajtótok rögzítése

5. Az ajtólap beállítása

Ezt követően – akár előzetes próba után – beillesztjük az ajtólapot, majd felszereljük a takaróléceket, a zárat és a kilincset.

Ajtócsere utáni helyreállítás

Ha viszont nem tokráépítéses ajtócserével van dolgunk, akkor a procedúra utolsó lépéseként következik az ajtócsere utáni helyreállítás. Erre azért van szükség, mert még a legjobb szakemberek munkája során is sérül a fal. Tehát, ez nem a hitvány munka következménye, hanem egyszerűen a munkafolyamat velejárója, ezért is kell lezárásként helyreállítani a kisebb sérüléseket.

Ajtócsere utáni helyreállítás

A fal sérülésének mértéke függ attól, hogy milyen anyagból épültek a falak. Például a téglaépületeknél valamivel nagyobb területen sérülhet a fal, mert azt vastagabb vakolatréteg borítja. A panelben viszont például jellemzően vékonyabb a vakolatréteg, így a helyreállításkor is könnyebb dolgunk lesz.

Ettől függetlenül az ajtócsere utáni helyreállításhoz valószínűleg kőműves és gipszkartonos munkára van szükség, hiszen gyakran gipszkarton segítségével lehet tökéletesen rendbe tenni a falat. A munkatársaink igény szerint ezt a feladatot is elvégzik, hiszen az ajtócsere része, így a megrendelőnek – némi takarítást leszámítva – nem lesz gondja rá.

Ajtócsere panelban

Érdemes néhány mondat erejéig kitérni sokak otthonára, a panelre is. Itt élve sokszor úgy érezhetjük, hogy kevés a mozgásterünk, a ház kialakítása, az épület szerkezete meghatározza a lakásunk összképét is.

Ugyanakkor például a nyílászárók vagy a beltéri ajtó cseréjével markáns változásokat hozhatunk az életünkbe. Azért is lényeges az ajtócsere, mert a legújabb építésű panelek is nagyjából harminc évesek, így ha az elkészültük óta nem cseréltek benne ajtókat, akkor eljött az ideje a váltásnak – legyen szó Budapestről vagy vidékről.

Mivel a panelekben vékonyabb a vakolat, alapvetően kevesebb törmelékkel, roncsolással kibontható a régi tok, és elhelyezhető az új. Ugyanakkor a töredezett, ki nem javított falkávák, a tok és a fal közötti, véséssel vagy feltöltéssel eltüntethető rések, a helyiségek közötti padlószintbeli különbségek, netán a ferde falak miatti problémák fejfájást okozhatnak, ezért szükség lesz a szakemberre.

Felvetődhet a kérdés, hogy milyen ajtó mellett döntsünk a paneles ajtócserekor. A műanyag ajtókat többnyire bejárati ajtónak választanak, ám beltéri ajtóként is remekül funkcionálnak, pláne mert igény szerint a megjelenésükben, a színükkel a fára emlékeztetnek.

Ajtócsere panellakásban

Ajtócsere árak

Érthetően mindannyiunkat foglalkoztat, hogy mennyibe kerül az ajtócsere a panelban, vagy bármilyen más lakásban, házban, Budapesten, netán vidéken.

Erre nehéz pontos választ adni, hiszen a költségek függenek a körülményektől. Hogy például igénybe vesszük-e szakember segítségét, vagy magunk, illetve hozzáértőnek tartott barátok asszisztálásával próbáljuk megoldani az ajtócserét és az ajtócsere utáni helyreállítását, a szükséges kőművesmunkákat.

Másrészt meghatározza az árakat, hogy tokráépítéssel történik az ajtócsere, netán az egész régi tokot ki kell-e bontani. Hogy szabvány- vagy egyedi méretűvel, így egyedi gyártásúval van dolgunk. Összességében annyi mondható, hogy egy beltéri ajtó cseréje néhány tízezer forinttól több százezer forintig terjedhet.
Mindenesetre amennyiben megbízható szakemberre, ár-érték arányban kiváló munkára és termékre vágyik, kérjen ajánlatot cégünktől! Munkatársaink a felmérés első pillanatától az ajtócsere utáni helyreállítás utolsó mozzanatáig elvégzik a feladatokat.

+ Ajtócsere Budapesten

Egy adalék a budapestieknek: a fővárosban él az ország népességének hozzávetőleg egyötöde, értelemszerűen nagyok az igények, amelyet sok szakember próbál kielégíteni. Ettől függetlenül – több szakmunkához hasonlóan – tapasztalhatjuk, hogy az ajtócserére is hosszú időt kell várni szakember hiányában, netán rossz tapasztalatokat szerzünk a szavukat nem tartó mesteremberek miatt.

Megbízható cégünk több évtizedes tapasztalat és tudás birtokában végzi a dolgát, így a minőség garantált. Ha leinformálható és tisztességes munkaerőre vágyik, a FOXDREAM kollégáiban nem lesz oka csalódni, pontosan és jól végzik az ajtócserét Budapesten és szerte az országban.