Fahatású műanyag ablak és ajtó? Lehetséges!

Fahatású műanyag ablak és ajtó

A régiesebb dolgoknak megvan az a varázsuk, hogy olykor racionális érvek nélkül is ragaszkodunk hozzájuk. Hiszen olyan jól néz ki a fából készült ablak vagy ajtó, nincs vele baj, akkor meg miért cserélnénk?

Egyrészt, észrevétlenül is akadhat gond vele, emiatt nagyon is érdemes lehet cserélni, másrészt a műanyag nyílászárók széles választékának köszönhetően fahatású műanyag ablakokat és ajtókat is választhatunk. Ezek egyesítik a műanyag nyílászárók előnyeit és a fából készült ablakok-ajtók természetességet sugárzó megjelenését.

A műanyag nyílászárók előnyei

Kezdésként vegyük végig, hogy milyen érvek szólnak a műanyag nyílászárók mellett, hiszen mindezek tudatában megalapozottabb döntést hozhatunk.

Költségek

A műanyag nyílászárók, így aztán a fahatású műanyag ajtók és ablakok egészen rövid távon is megmutatkozó előnye, hogy a korábbiakhoz képest akár jelentősen is csökkenthetik a rezsiköltségeket, a fűtésre fordított összeget. A fából és egyéb anyagokból készült társakhoz képest jobb a hőszigetelő-képességük, ezáltal nem engedik elillanni a meleget az otthonunkból. Nem véletlen, hogy az energiahatékonysági fejlesztések egyik első lépése szinte mindig az elavult nyílászárók cseréje, mert látványos eredményeket hoz.

Ár

Korábban talán többet kellett fizetni a műanyag nyílászárókért, ám ma már a fahatású műanyag ablak vagy ajtó árak nem járnak a fellegekben. Ráadásul, amikor a költségekkel számolunk, érdemes egyfajta befektetésként tekinteni a fahatású műanyag ajtókra, mert a többi anyagból készült nyílászárókhoz képest hosszabb az élettartamuk. Előfordulhat, hogy akár 30-50 évig nem kell figyelnünk a fahatású műanyag ablak árakat, mert addig felesleges lesz cserére gondolni.

Élettartam

Ahogyan az imént az áraknál már utaltunk rá, a műanyag ablakok és ajtók mellett szól, hogy az elmúlt évtizedekben bevettnek számító anyagokhoz képest jóval hosszabb az élettartamuk. Továbbá nemcsak hosszabb ideig látja el a feladatát, hanem a „szolgálati idő” során sem kell túl sok időt vagy energiát fordítani a karbantartásra. Ha mégis feladat adódna a műanyag ablakkal vagy ajtóval, azt gyorsan el lehet intézni, és a fából készült nyílászárókkal ellentétben például nincs szükség felületkezelésre.

Fahatású műanyag ajtó

Kiknek ajánlott a műanyag nyílászáró?

Műanyag ablakra vagy ajtóra szinte mindenkinek szüksége lehet, hiszen a legtöbben szeretnünk racionálisan gondolkodni, és pénzt megtakarítani. Érdemes lehet műanyag nyílászárót választania annak, aki új házat építtet, és hosszú távra tervez új otthonában. Felújításkor, használt lakásba költözéskor is célravezető műanyag ablakok és ajtók mellett dönteni, hiszen rövid távon és évtizedes távlatban és is megtérülő választás.

Fehér helyett fahatású színek

És e ponton elérkeztünk ahhoz, hogyan lehetnek a műanyag nyílászáróink fahatású ablakok és ajtók. A műanyag ablakok eleve is elegáns, stílusos kivitelben készülnek, és bár többnyire fehér színben látjuk magunk előtt, természetesen sokféle szín közül lehet választani. Mint az a katalógusunkból kiderül, némely típusnál akár negyven árnyalat közül dönthetünk, amelyek között helyet kaptak a fahatású műanyag ablak és ajtó színek is.

A hagyományos színek közé tartozik például a Macore, a Black Cherry, az Oak és az Irish Oak, továbbá a Tuscany, a Nevada vagy a Mountaine Pine, és a klasszikus színek is mind lehetőséget adnak fahatású műanyag ablak vagy fahatású műanyag ajtó kiválasztására. 

A szakembereink egyébként a műanyag nyílászáróknál a színek kiválasztásakor is segítséget nyújtanak, hiszen nagy tapasztalatuknak köszönhetően azt is jól látják, egy-egy helyen melyik árnyalat és szín harmonizál a leginkább a környezetével. Érdemes őket megbízni a fahatású műanyag ajtók és ablakok kiválasztásával és a beépítésével is.