Melyek a hagyományos műanyag ablak méretek?

Standard műanyag ablak méretek

Felújításkor, új ház építésekor vagy egy régi ablak lecserélésekor fontos eldöntendő kérdés, hogy milyen ablak méretet, ablak méreteket válasszunk.

Különösen az új ház építésekor nyílik lehetőségünk arra, hogy kívánt méretű műanyag ablakokat válasszunk, így adva hozzá még inkább az egyéniségünket és az ízlésünket a készülő házhoz. A méretet alapvetően a terv és a homlokzati megjelenés, valamint az adódó hely mérete határozza meg.

Műanyag ablak méretek: általában 60-tól 240-ig

Mielőtt mutatjuk a méreteket, fontos tisztázni, hogy előbb a szélességet, majd a magasságot adjuk meg, centiméter pontosan. Amikor a méreteket vizsgáljuk, tartsuk szem előtt, hogy ezek az adatok nem az ablak nyíló szárnyára vonatkoznak, hanem a tokra.

Ezért ha például árajánlatot szeretnénk kérni, akkor a műanyag ablaktok külső méreteit véssük fel. A régi ablakok mérésekor viszont nehezítheti a helyzetet, ha teljesen körbeburkolták a tokot, és kérdéses, hogy pontosan mettől meddig tart.

Akármilyen kihívással is találjuk szembe magunkat, ne nagyoljuk el a beszerezni kívánt műanyag ablak méretének a meghatározását. A pontos mérés fontos, hiszen ha utólag vesszük észre, hogy valami nem stimmel, akkor csak minimális lehetőség van a változtatásra. Ráadásul szinte garantáltan megdobja az ablakcsere vagy az ablakbeépítés költségeit.

Természetesen a profi szakembereiknek az előbb említett nehezítő körülmények sem jelentenek akadályt, és a méréseket is elvégzik.

Következzenek tehát a standard műanyag ablak méretek (szélesség-magasság)

 • 60×60 cm
 • 60×90 cm
 • 60×120 cm
 • 60×150 cm
 • 90×60 cm
 • 90×120 cm
 • 90×150 cm
 • 120×60 cm
 • 120×120 cm
 • 120×150 cm
 • 150×150 cm
 • 180×150 cm

A felsorolt méretek többsége kérhető nyíló, bukó, bukó-nyíló vagy fix ablakként is, míg a 120 cm-nél szélesebb ablakokat kétszárnyú ablakként is választhatjuk.

A számokból kirajzolódik, hogy a szabványoknál a 60×60-as méret az alap, amely a szélességet és a magasságot tekintve is 30 centinként nőhet, és akár még 240 cm-es mérettel is találkozhatunk.

Mindent figyelembe kell venni

A modern technológiának köszönhetően a műanyag ablakok egyáltalán nem rontanak az épület hőszigetelésén, ezért sokan választanak egészen nagy méreteket is, és nemcsak a fénnyel elönteni kívánt nappaliba, hanem akár a hálószobába is.

A méretek pontos levétele mellett fontos figyelembe venni a hely adottságait: lényeges átgondolni, hogy merre nyíljon az ablak, egyáltalán nyíljon-e, vagy például a gyerekek közelében lévő ablakot inkább csak bukóra lehessen kinyitni, netán gyerekzárral előzzük meg a lehetséges problémákat. Hogyan áll kézre az ablak? Ha nagyméretű ablakról beszélünk, egy- vagy kétszárnyú legyen? 

Kérdések sora, a megválaszolására pedig legalább olyan gondot kell fordítani, mint a mérésre vagy a méret kiválasztására, hiszen a végeredménnyel várhatóan hosszú évekig kell együtt élnünk.

Egyedi méret

A szabványnak számító, gyakori műanyag ablak méreteken túl is van persze élet, szóval szinte biztosan nem a gyártó vagy az ablakot beszerelő cég áll majd álmaink útjába. Igény szerint egyedi méretű műanyag ablak is rendelhető, amellyel például könnyebben igazodhatunk a hely adottságaihoz.