Amit a műanyag ajtó méretekről tudni kell

Standard műanyag ajtó méretek

A műanyag ablak méretekhez hasonlóan fontos tisztában lenni a műanyag ajtó méretekkel is, hiszen egy jól megadott, jól kiválasztott mérettel később sokkal egyszerűbb lesz a dolgunk. És az ellenkezője is igaz: az elrontott méretezés nagyban megnövelheti a költségeket, akár egy egyszerű ajtócseréről van szó, akár a házépítéskor több ajtót építtetünk be.

Mi számít megszokottnak?

Első pillantásra azt gondolhatnánk, hogy nem lehet túl bonyolult meghatározni a standard műanyag ajtó méreteket, végtére is, mi lehet olyan komplikált egy ajtóval?

Csakhogy több tényező miatt is változatos a kínálat. Egyrészt, a magyar piacon többféle szabványt használnak, ahogyan változott a beépítés technikája, úgy alakultak át a hagyományosnak mondható ajtó méretek is. A Németországból származó technológiával érkezett a DIN mérettáblázat, ám működik a magyar szabványrendszer is. Ráadásul az sem mindegy, hogy lakáscélú vagy nem lakáscélú épületről beszélünk.

S ha mindez nem volna elég, a névleges méret és a tényleges méret sem ugyanaz, ezért egy ajtóvásárlás előtt gondosan kell elvégezni a mérést.

Az átlagos fogyasztónak persze nem szükséges ilyen mélységben elmerülnie a műanyag ajtó méretek világában, összességében elég tudni, hogy az alábbiak a leggyakoribb műanyag ajtó méretek (előbb a szélesség, majd a magasság következik):

90×210 cm
90×210 cm
100×210 cm
100×210 cm
140×210 cm
140×210 cm

A nagy méretmátrix egyébként jelzi, hogy érdemes szakemberre bízni a mérést, és igénybe venni a segítséget az ajtó kiválasztásakor. Pláne annak tükrében, hogy egy szakember sok olyan részletre is ügyel, amely az átlagos felhasználónak talán nem jutna eszébe: például arra, hogy a hely adottságait és a forgalmi igényeket figyelembe véve merre nyíljon az ajtó.

Az ajtók esetében érdemes megkülönböztetni a kültéri, bejárati ajtókat a beltéri ajtóktól, utóbbiakról következzen még néhány információ.

Beltéri ajtó méretek

A standard méretet a vázolt okok miatt nem egyszerű meghatározni. A manapság elterjedtnek számító magyar szabvány az alábbi ajtóméreteket különbözteti meg (szélesség, magasság):

65×210 cm
75×210 cm
90×210 cm
100×210 cm
140×210 cm

Ez az ajtó névleges mérete, a tényleges méret ennél kisebb, hogy beszerelhető legyen, ezért látunk például gyakran ezekhez közelítő, de ennél valamivel kisebb műanyag ajtó méreteket.

A beltéri ajtó is lehet műanyag

Ha a műanyag ajtó kerül szóba, a masszív, ám elegáns, a háznak karaktert adó és az otthonunkat jól védő műanyag bejárati ajtók jutnak az eszünkbe. A beltéri ajtókat ritkábban készítik ebből az alapanyagból, előbb rendeljük meg a fából vagy más matériából készült nyílászárót.

Holott léteznek műanyag beltéri ajtók is, akár részben üveges résszel. Ebben az esetben a műanyag ajtó méretek viszonylag hasonlóak, nagyjából a 75×200 cm-től indul a gyártás, míg a legnagyobbnak a 100×210 cm-t szokás tartani.

A műanyag ajtók előnyei bent is jól érvényesülnek, hiszen dacolnak a páratartalommal, könnyen tisztíthatóak, és az őket érő kisebb baleseteknek (leöntjük valamivel) is jól ellenállnak.

Egyedi méreteket is kérhetünk

A többféle szabványméret mellett teret engedhetünk a kreativitásunknak is. Ha az ajtócserekor változtatni szeretnénk a méretezésen, akkor egyedi műanyag ajtó méretekben is gondolkodhatunk, és valamivel nagyobb vagy valamivel kisebb ajtót is rendelhetünk. A méretet alapvetően a terv és a homlokzati megjelenés, valamint az adódó hely mérete határozza meg.