Nyílászárócsere útmutató

Nyílászárócsere szakszerűen

Ha ezt a cikket olvassa, akkor már megtette az első és legfontosabb lépést: eldöntötte, hogy lecseréli a nyílászárókat. Ám hogyan érdemes hozzáfogni? Mik a legfontosabb lépések? Görgessen, és segítünk megtervezni a nyílászárócsere folyamatát!

Gondolkodjunk előre, hogy később ne kelljen törni a fejünket

Már a kezdés előtt érdemes átgondolni néhány tényezőt. Fontos kérdés, hogy merre nyíljon az ablak vagy az ajtó, hiszen egy rossz választás sok kényelmetlenséget szülhet később. Vizsgáljuk meg azt is, hogy az adott helyiségben mennyit süt a nap. Ha sokat, akkor már a nyílászárócsere előtt olvashatunk az árnyékolástechnikai megoldásokról.

Matéria

A régi típusú faablakok és ajtók helyett ma már inkább a műanyag nyílászárók a divatosak. Jobb a hőszigetelő képességük, egyszerűbb tisztítani őket, és kevesebb karbantartást igényelnek. Persze van, aki a műanyag nyílászáró cseréjekor sem mond le a fa tetszetős látványáról, nekik megoldást jelenthetnek a fahatású műanyag nyílászárók.

Szín

Korántsem csak fehér színben kérhetünk műanyag nyílászárókat, a változatos színpalettának köszönhetően az új ablak vagy ajtó színe harmonikusan illeszkedhet a lakás dizájnjához. A műanyag nyílászárók évtizedeken keresztül lehetnek az életünk részei, ezért jobb nem kompromisszumot kötni, hanem nap mint nap olyat látni, amely igazán megfelel az ízlésünknek.

Technikai részletek

Az energiahatékonyság szempontjából a legfontosabb a hőszigetelő képesség. A műanyag nyílászárócserekor fontos figyelembe venni, hogy az ablaküvegnek milyen a hőátbocsátási tényezője (úgynevezett UG-érték), amelyet a W/m2K mérőszámmal fejeznek ki. Minél kisebb, annál kevesebb hőt enged át az üveg, ám ilyen mélységű szakmázáshoz – akárcsak a vasalat- és a zárrendszer miatt – érdemes szakemberhez fordulni.

Nyílászárócsere: ablak és ajtó beépítés

Az ablak beépítés folyamata

Kezdésként kérjük hozzáértő segítségét a méretvételhez, hiszen már egy-két centis eltérés is jelentős problémákat okozhat. Egy szakértő csapat jobban látja, merre érdemes nyílnia az ablaknak vagy milyen ablaktípus lehet az ideális. A rendelés után leszállítják és igény szerint beépítik az elkészült nyílászárót.

Az ablak beépítésének folyamata a profiknak rutinmunka, a laikusoknak viszont macerás feladat, és ez igaz az ajtó beépítésére is.

Nagy vonalakban a fontos lépések:

  • előkészíteni és megtisztítani a falnyílást
  • meghatározni az ablak nyílásának az irányát
  • összeszerelni és beállítani az ablaktokot
  • kitölteni purhabbal az ablaktokot
  • beállítani az ablakszárnyakat
  • elvégezni a funkciópróbát, és ellenőrizni, hogy minden jól működik-e

Garancia a nyílászárókra

A műanyag nyílászárók cseréjekor nyugodtan számíthatunk arra, hogy megfelelő karbantartással évtizedekig jól ellátják a feladatukat. Figyeljünk azonban arra, hogy a gyártók kikötést tehetnek a garancia érvényességére: például akkor él a garancia, ha szerződött és jogosultsággal bíró nyílászáró-szerelők végzik el a nyílászárócserét.

A FOXDREAM a nyílászárókra 5, azok beépítésére pedig 1 év garanciát vállal.

Mennyi az annyi? Nyílászárócsere árak

Egyszerű lenne konkrét összeggel szolgálni, csakhogy a nyílászárócsere ára nagyban függ a helyszíntől, a beépíteni kívánt nyílászáró minőségétől, vagy attól, hogy egyedi méretű nyílászárót választunk-e. Annyi biztos: hosszú távon megéri műanyag nyílászáróra cserélni a meglévőt.
A katalógusból tájékozódhat a termékekről, míg a pontos összeghez kérjen árajánlatot.

Segít a szakember!

A műanyag nyílászárócsere folyamata átlátható, ám egyáltalán nem egyszerű. Egy szakember megóv minket a tervezési hibáktól, plusz elkalauzol a vasalatok és légkamrák „útvesztőjében”. A FOXDREAM szakemberei az első ötletcsírától a kivitelezés utolsó pillanatáig azért dolgoznak, hogy Ön elégedett legyen a nyílászárócsere végeredményével.